2010. január 23., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 11. (874.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fordulat vagy újabb átverés?

Olekszandr Kemenyas kezdeményezésére Julija Timosenko megkérte Ivan Vakarcsuk oktatási és tudományos minisztert, hogy azonnal intézkedjen a tudásfelmérésnek a nemzetiségi nyelveken való biztosítása, illetve a nemzetiségi iskolák anyanyelvű tankönyvellátása ügyében.

Ambrus Pál, a Técsői Református Líceum igazgatója

– Elképzelhető-e, hogy hamarjában gyökeres fordulat álljon be Julija Timosenko politikájában?

– A kormányfőt eddig nem érdekelték a magyarság problémái, csak közvetlenül a választások előtt. S akkor is csak azért, mert nyilvánvalóvá vált, hogy nem számíthat kisebbségi szavazatokra. Olekszandr Kemenyas levelén december 31-i dátum szerepel. Hogy ez mire utal? Arra, hogy észrevette: Kárpátalján a nemzetiségek nélkül nem biztosítható Timosenko győzelme. Ezért írt egy levelet, mert hát számára nyilván "égő", ha a főnöke veszít. S mit tett erre a miniszterelnök? Nem utasította, hanem csak kérte (!) Ivan Vakarcsukot, a szaktárca vezetőjét, hogy vizsgálja felül a minisztériumi rendeleteket. Nos, ha egy kormányfő valamit akar, akkor nem levélben kér, hanem rendeletben, határozatban utasít! És hol van a rendelet? Sehol! Nem véletlen, hogy a megyei oktatási és tudományos főosztály 19.01.2010-es dátumú, 15. számú, eljuttatott rendelete arról tájékoztat minket, hogy a "megszokott" módon készüljünk az emelt szintű érettségire. A tesztkérdések lefordításáról egy szó sincs. S csak csendben kérdem: hogyan akarják szeptember 1-jéig visszamenőleg tankönyvvel ellátni iskoláinkat?

– Lehetséges, hogy a regnáló miniszterelnök nem volt tisztában azzal, hogy a rendeletek hátrányosan érintik a kárpátaljai magyarságot?

– Tökéletesen tisztában volt a helyzettel, de nemhogy javított volna, inkább rontott rajta. A magyar diplomácia két éve bombázza Kijevet, s az ügyben tárgyalásokat folytatott Balázs Péter külügyminiszter, Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Faller Jenő külügyi államtitkár. Erőteljesen kiállt mellettünk Sólyom László köztársasági elnök, levelet írt kollégájának Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István kulturális és oktatási miniszter. Kárpátaljáról levelek százait küldtük. Számunkra 2–3 semmitmondó válasz érkezett, Bajnai és Hiller még azt sem kapott.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó