2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kárpátalja Rádió: online az éterben

"Jó estét Kárpátalja, adásban a Kárpátalja Rádió" – így köszönnek be esténként vidékünk első magyar nyelvű internetes rádiójában, a Kárpátalja Rádión. Az online rádió a http://toniusz.extra.hu/radio honlapon elérhető a nap 24 órájában. Bár zömében csak zene szól, ám este nyolctól a szerkesztők mindennap hír, szórakoztató és kívánságműsorral várják a hallgatókat. Egyre nagyobb az érdeklődés, s nemcsak Kárpátaljáról, hanem a világ számos pontjáról is akad hallgató.

– Öt éve fogalmazódott meg a gondolat egy kárpátaljai magyar nyelvű rádió létrehozásáról – kezdi Musz Antal, Tóniusz, a rádió atyja. – Ez idő alatt nem sikerült érdemi előrelépést elérni. Tavaly novemberben ismét felmerült bennem egy kárpátaljai magyar rádió ötlete. Az egyik magyarországi rádióban dolgozó ismerősöm tanácsára vágtunk bele az internet rádióba. Az első adás december 11-én szólalt meg, ami még igen kezdetleges volt, csak zene szólt. Puritán körülmények között, kezdetleges felszereléssel egyórás műsort készítettünk. Már-már naponta este nyolc órától négyórás programot közvetítünk, ám a mennyiség nem mehet a minőség rovására. Még nagyon az elején vagyunk, képlékeny és formálódó kezdeményezés a miénk.

– Miért pont Kárpátalja Rádió?

– Mégse nevezhettük el Jamaikai Rádiónak. Nehéz döntés volt, sokat töprengtünk, mi is lenne a legjobb. Majd az első két hétben a hallgatók adták az ötletet, mi lenne ha Kárpátalja Rádiónak neveznénk. Mindenkinek tetszett az ötlet. Most a szlogenen dolgozunk, ebbe is bevontuk a hallgatókat. Szívesen várunk minden javaslatot. A legjobb ötletért egy Kárpátalja Rádió-s pólót adunk ajándékba.

– Milyen akadályokba ütköztek az indulásnál?

– A gondok és a buktatók minket se kerültek el. Már az első héten több műszaki problémával is szembe kellett néznünk. Egy számítógép és két nagy kapacitású merevlemez is beadta a kulcsot. De gondjaink akadtak a kiszolgáló szerverrel is. Volt, hogy elszállt az áram. Megpróbáljuk pótolni a meghibásodott technikát és folyamatosan fejlesztjük, bővítjük a stúdiót. Mindezeket most csak saját zsebből tudjuk megoldani. Az ezen dolgozók szabadidejüket áldozzák az ügyért. Szívesen fogadunk minden műszaki segítséget.

– Kik készítik és milyen műsorokat, programokat hallhatnak a halgatók?

– Egyelőre egy maroknyi csapattal dolgozunk. Közéjük tartozik G-Man (Barát Ferenc), és Holics Diana. Szeretettel várjuk az olyan aktív embereket, akik munkájukkal hozzátennének a műsorkészítéshez. És el ne feledkezzek a legaktívabb hallgatókról, akik nap mint nap új ötletekkel bombáznak minket. Négy állandó műsorunk van. A Szemüveg című kárpátaljai érdekességekről, mendemondákról és történetekről szól. A Music Jam zenei és sztárpletykákat boncolgat. Ugyanakkor górcső alá veszi a kárpátaljai szórakozóhelyeket, nagyszabású bulikat, koncerteket. A Mazsola a nap témáját, hírét vesézi ki a betelefonálókkal. Elérhetőek vagyunk a hagyományos módon, Skypeon és a honlapon működő Firkafalon is. Ezeken a csatornákon keresztül a hallgatók megoszthatják gondolataikat, véleményüket a rádióval és az épp aktuális témával kapcsolatban. Igaz, ezek néhány másodperces késéssel kerülnek éterbe, mivel az adatok több szerveren is átfutnak, mire a hallgatóhoz érnek. És nem szabad megfeledkeznünk a kívánságműsorról sem.

– Milyen zenei stílust képviseltek?

– Zenei palettánk nemcsak stílusában, hanem nyelvezetében is sokszínű. A magyar dalok mellett felcsendülnek angol, orosz és ukrán slágerek is. Nálunk a hallgató szerkeszti a zenét. Amit kérnek, annak megpróbálunk eleget tenni.

– Kiknek és milyen korosztálynak készülnek a műsorok?

– A kezdetleges passzivitás lassan oldódik. Az első két-három hétben alacsony volt a hallgatottságunk, ám ahogy az élő műsoraink elindultak, napról napra nőtt. Decemberben a két ünnep között egy nap sikerült elérnünk 474 fős hallgatottságot. Január elején ezt is megdöntöttük, hisz 670-en hallgattak minket. Volt, hogy összeomlott a rendszer, mivel sokan próbáltak csatlakozni. Kárpátalja mellett, Erdélyből, Felvidékről, Magyarországról, Londonból, Németországból, de még Dél-Amerikából is volt már magyar ajkú hallgatónk. Természetesen az internetezők táborát célozzuk meg. Itt kiemelném egyik aknaszlatinai hallgatónkat, aki már a negyvenen is túl van és aktívan részt vesz a rádió életében. Hallgat minket, kommentál, telefonálgat.

– Milyen perspektívái vannak a Kárpátalja Rádiónak?

– Minden kezdet nehéz, de szeretnénk és bízunk abban, hogy sikerül földi sugárzású hullámhosszra kerülnünk. Remélem, találunk olyan támogatókat, partnereket, akik felkarolják ezt a kezdeményezést. Most az elsődleges cél a 24 órás élő műsor készítése. Ideig-óráig maradunk online. Egy álom válna valóra, ha sikerülne éterbe kerülnünk.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó