2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szakember válaszol
Miért köhög állandóan?

Olvasóink kérdésére dr. Ljáh Erzsébet gyermekorvos válaszol:

"A lányom állandóan köhög. Az orvosok azt állítják, hogy nincs semmi baja, de akkor mi lehet a köhögés oka? Kérem, adjanak tanácsot!" – kéri H. Lívia olvasónk Ungvárról.

– A köhögést nem csak a felső légúti betegségek válthatják ki. A krónikus stressz tünete is lehet. Tinédzserkorban, amikor a leginkább sérülékeny a gyermek idegrendszere, elég gyakran köhécseléssel válaszol a külső irritációkra. Ezt a problémát a pszichológus szakember segít megoldani.

Az is köhögést válthat ki, ha a gyerekszobában túl száraz a levegő. Az ilyen légtérben ezenkívül könnyebben elszaporodnak az allergén anyagok (állatszőr, por,virágpor stb.), melyek megtámadják a gyermek légzőrendszerét.

Évi nyolcszor – normális

"A kisfiam óvodás lett. Viszont mióta beírattuk, gyakorlatilag majd minden hónapban kénytelen vagyok beteglapra menni vele, mert mindig felszed valamilyen vírust. Lehet, hogy a fiamnak ennyire gyenge az immunrendszere? – kérdezi L. Péterné a Munkácsi járásból.

– A fentebbi az egyik leggyakoribb panasz, mellyel a kisgyermekes szülők hozzánk fordulnak. Azonban nincs ebben semmi meglepő. Odahaza a kisgyerek szülei, nagyszülei, tehát legfeljebb 4-5 ember társaságában van folyamatosan, s bár mindegyiküknek megvan a saját mikroflórája, a pici hozzájuk szokik. Amikor bekerül az óvodai csoportba, amelyben rajta kívül még legalább 20–25-en vannak, ugyanennyi, számára új mikroflórával kénytelen "összebarátkozni". A kezdő óvodás, iskolás számára évi nyolcszori megbetegedés normálisnak számít. Fia szervezete azért reagál így, mert működik az immunrendszere.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó