2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A rák tünetei

A nők általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, ám ez az ifjabbakra sajnos nem jellemző. Ők ugyanis hajlamosak figyelmen kívül hagyni a rák néhány tünetét, mondván, hogy az csak az idősebbek betegsége. Sajnos ez nem igaz, sok fiatalt is utolérhet ez a kór.

Van aztán olyan nő is, aki szándékosan nem vesz tudomást a tüneteiről, struccpolitikát folytat, talán mert úgy véli, hogy a rák úgysem gyógyítható. Nem szabad túlreagálni a tüneteket, viszont nem árt, ha komolyan veszünk néhány szokatlan jelenséget. Az alábbiakban közzétesszük a rák lehetséges tüneteit.

1. Megmagyarázhatatlan fogyás

Sok nő örül, ha sikerül leadnia pár kilót, de az a fogyás, amire nincs magyarázat, aggodalomra adhat okot. Hacsak be nem bizonyosodik, hogy nem rák okozza, annak kell tekinteni. Fogyást okozhat még a pajzsmirigy-túlműködés.

2. Felfúvódás

Igen gyakori jelenség, ezért is nem fordítanak rá elég figyelmet a nők, de bizonyos esetekben petefészekrák tünete is lehet. Ha mindennapos, több mint két héten keresztül fennáll, és alhasi fájdalom kíséri, forduljunk orvoshoz.

3. Elváltozások az emlőben

Nem csak a csomók jelenthetnek veszélyt, az emlő bőrének kivörösödése vagy megvastagodása is egy ritka rákfajta tünete lehet. Forduljunk orvoshoz, ha az emlőbimbóból váladék szivárog, vagy befelé fordult.

4. Közti vérzés

Sokaknál megszokott dolog, ám nem természetes, ha bármely életkorban az addig szabályos ciklus középidejében is jelentkezik a vérzés.

5. Bőrelváltozások

Manapság már egyre többen figyelik az anyajegyeiket, de más elváltozásokra sem árt ügyelni; ha vérzik vagy hámlik a bőrünk, akkor is forduljunk szakorvoshoz.

6. Nehéz nyelés

A nyelési nehézség gyomor-bélrendszeri rák tünete is lehet, különösen a nyelőcső jöhet szóba.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó