2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+info
Jót tesz beolvasni a főnöknek

Aki olykor-olykor kiereszti a gőzt a főnöke előtt, nem csak az egészségével, hanem az egész vállalattal jót tesz.

Egy brit kutatás szerint ugyanis stresszoldó hatása van, sőt betegségek kialakulását is megakadályozhatja, ha az alkalmazottak gyakorta megmondják véleményüket a felettesüknek. A visszajelzések a menedzserek hasznára is válhatnak, azok alapján ugyanis javíthatnak a vállalat vezetési gyakorlatán – derült ki a Brit Pszichológiai Társaság Brightonban rendezett konferenciáján bemutatott tanulmányból. A kutatók 150 menedzsert vizsgáltak. Azok a főnökök, akiket szembesítettek munkájukkal, hajlamosnak mutatkoztak többet tenni az irányítás színvonalának növelésére. Ezenkívül az alkalmazottaknak is jót tett, hogy elmondhatták kritikai észrevételeiket. A kutatásvezető hangsúlyozta, a stressz következményei a legkülönbözőbb formákban nyilvánulhatnak meg: vannak pszichés (depresszió, szorongások) és testi tünetei (magas vérnyomás). A stressz miatt az alkalmazottak gyakran kerülik is munkahelyüket, ami aztán további nyomást gyakorol a bentmaradottakra. A kutatók ezért azt tanácsolják, hogy a vezetők rendszeresen igényeljék az alkalmazottak visszajelzéseit.

Influenza idején ne fogyókúrázzunk

Amerikai kutatók egerekkel végzett vizsgálatuk eredményeképpen azt állapították meg, hogy ha valaki influenzajárvány idején fogyókúrázik, azzal rontja az esélyeit a vírus elleni küzdelemben.

A régi népi bölcsesség, amely szerint, ha valaki lázas beteg, ne egyék sokat, megdőlni látszik: éppen hogy ajánlott a kielégítő táplálkozás a betegeknek. A michigani állami egyetem kutatócsoportja azt tapasztalta, hogy noha az alacsony kalóriájú étrenden levő egerek ugyanannyi vitamint és ásványi anyagot kaptak, mint normál módon táplálkozó társaik, a szervezetük nem volt képes a fertőzések leküzdéséhez elegendő "gyilkos sejt" termelésére.

A hétvége boldoggá tesz

Egy nemrég végzett felmérés szerint az építőmunkásoktól kezdve a titkárnőkön át az orvosokig és ügyvédekig, minden embernek jobb a kedve, fizikai állapota és fájdalomtűrő képessége a péntek estétől vasárnap délutánig tartó időszakban.

A kutatók szerint a hétvégeeffektus főleg annak köszönhető, hogy ilyenkor az ember saját maga választhatja ki, mit csináljon, és időt szakíthat rá, hogy szeretteivel és barátaival legyen együtt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó