2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A választás sötét lovai

Az elnökválasztás első körének eredményeivel kapcsolatban még alighanem számos elemzés lát napvilágot. Bizonyára másban is megfogalmazódik majd, hogy a választókat nem lehetett átverni: az ún. technikai jelöltek, a futottak még kategóriába tartozók, illetve a politikusmatuzsálemek például nem sok babért arattak január 17-én. A kisebbségiek, így a magyarok esetében hozzátehetjük azt is: körükben az amúgy szép eredményt felmutató, de számukra "fekete lovaknak" számító jelöltek sem gyűjtötték garmadával a voksokat.

Az első kategóriába tartozó példaként itt van mindjárt Ungvár botrányairól elhíresült polgármestere. A magyar választók legfeljebb ezek révén, illetve antiszemita kirohanásainál fogva hallottak róla. Munkájának "gyümölcsét" pedig a megyei központban bárki testközelből megtapasztalhatja. Márpedig, ha valaki nem tud városában polgármesterként rendet rakni, az hogyan tehetné rendbe az ország szénáját?

S miért szavazott volna a kárpátaljai magyar Oleg Tyahnibokra? Talán így kellett volna megköszönnünk neki a nemzeti emlékhelyeink, valamint nagy költőnk ungvári szobrának a meggyalázását, s azokat a kijelentéseit, melyek szerint legszívesebben elűzné erről az "ősi ukrán földről" a magyarokat.

A többi jelöltet még annyira sem ismeri a kárpátaljai átlagpolgár. Arszenyij Jacenyuk neve is leginkább az ungvári polgármesterrel kirobbant afférja kapcsán forgott közszájon. Az amúgy lendületesen kezdő "ukrán Obama" nem ígért egyértelmű jogorvoslást a magyarságot ért sérelmekre beregszászi látogatása idején, így egyértelmű, hogy a közösségünk köztudatába "fekete lóként" került be.

Ugyanebből az okból a nagyon sármos Szerhij Tihipko sem bízhatott a magyar szavazatokban. Programjának gazdasági része elfogadható volt, ám teljes egészében mellőzte az Ukrajna lakosságának több mint 25 százalékát kitevő kisebbségiek kérdését. Már ez sejtetni engedte, hogy tőle nem sok jóra számíthatunk. Tegyük hozzá: legutolsó sajtóértekezletén azt találta felelni egy bukovinai román újságíró kérdésére, hogy megválasztása esetén betiltja a nemzeti kisebbségek igazolványait, így a Lengyel, Román és – természetesen – a Magyar igazolványt is!

Az egész társaság legsötétebb lova azonban mindenképpen a regnáló miniszterelnök. Nevéhez seregnyi, magyarságunk ellenében született rendelkezés fűződik. A tönkretett magyar oktatás, a nyelvhasználat elleni intézkedések, a vidék idegen kezekre történő átjátszása, az elesetteket felkaroló történelmi egyházaink iskoláitól megvont támogatás, a Dercen és Fornos mellé tervezett menekülttábor, Aknaszlatina cserbenhagyása.

Mindezek fényében álszentségnek tűnik, hogy veresége után most hozakodik elő a kisebbségi gondok megoldásának gondolatával. Miközben a nemzeti érzésűek milliós táborának szavazataira számít. Így aztán igencsak nehéz elhinni neki, hogy húszezernyi magyar voksért veszni hagyná például a szélsőjobbos Tyahnibok negyedmilliós pártfogó seregét...

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó