2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kérő akad, a kézfogó késik

Az ukrajnai elnökválasztás első fordulójának eredménye ismert. S, habár még nem hivatalos, lényegi változásra aligha lehet számítani. Nem történt sem csoda, sem pedig botrány. A második fordulóba Viktor Janukovics és Julija Timosenko került, mint ahogy azt minden létező elemző várta. A korábbiakhoz képest csendesebb kampányt gyakorlatilag békés voksolás követte. Ám több politológus szerint az igazi tánc csak most kezdődik, s természetesen február hetedikén ér véget, ha valakinek eszébe nem jut némi ráadást húzatni...

Az első pengeváltás

Persze sem a győztesek, sem a történteket magyarázó szakértők, politikusok nem pihennek. A számítgatások, esélylatolgatások már a választás éjszakáján elkezdődtek. Több mint tízszázalékos előnye birtokában természetesen Janukovics lehet magabiztosabb. A Régiók Pártjának elnöke közvetlenül az előzetes eredmények ismeretében azt nyilatkozta, hogy Ukrajna történelmében lezárult egy korszak. Semmi sem örök, mostanság még a nagy mágus Copperfildnek is alig jut szerep, Julija Timosenko pedig nem Copperfild, s most még egy második Majdan sem segíthet rajta. Természetesen a miniszterelnök sem maradt néma.

– Tudom, hogy a Janukovics-stáb fényesnek látja az eredményt, de diadalútjuk itt befejeződött – idézi a Pod-robnosztyi Timosenko szavait.

Megtörtént az első pengeváltás a parlamentben is. A képviselők többsége elutasította azt a javaslatot, hogy tűzzék napirendre az elnökválasztásról szóló törvény módosítását. Az indítványt 432 honatya közül csak 205 támogatta.

A módosítások megtárgyalását a BJUT frakciója szorgalmazta, a régiós képviselők viszont arra az álláspontra helyezkedtek, hogy a kérdés megvitatása a két forduló közt nem célszerű. Erre az álláspontra helyezkedtek a kommunista párt frakciójának tagjai is.

A nagy kérdés

A szakértők egyetértenek abban, hogy az elkövetkezendő napok fő kérdése az, hogy a második forduló két résztvevője közül melyik tudja a maga oldalára állítani Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk táborát vagy legalább annak jelentősebb részét.

Az ICTV közvélemény-kutatása szerint Janukovics a Jacenyuk-hívek harminc százalékára számíthat, a többi Timosenko mellé áll. A Tihipkóra szavazók 43 százalékában reménykedhet a régiósok vezetője, 57 százalékában Timosenko. A BJUT elnöke számíthat Juscsenko megfogyatkozott táborának nagyobb részére és a szélsőséges nacionalistákra, azaz Tyahnibok csapatára. Mindebből Borisz Rud azt a következtetést vonja le, hogy a második fordulóban Janukovics a szavazatok 44, Timosenko pedig 37 százalékában lehet biztos. A Podrobnosztyi szemleírója úgy véli, hogy 14 százalék mindkét jelölt ellen szavaz majd.

Persze a kérdést ilyen egyszerűen aligha lehet letudni. Már csak azért sem, mert például Arszenyij Jacenyuk kijelentései nem arról tanúskodnak, hogy szándékában áll valaki mellé is odaállni.

– Mindent megteszek annak érdekében, hogy Timosenko és Janukovics eltűnjön a politika színteréről. Aki rám szavazott, az nem támogatja sem Timosenkót, sem Janukovicsot. Ők változást akarnak – olvasható a volt házelnök kijelentése a Podrobnosztyiban.

Folynak a híresztelések, találgatások Tihipko körül is. Több hírügynökség kürtölte világgá a hírt: Julija Timosenko az első forduló harmadik helyezettjének a támogatás fejében felajánlotta a miniszterelnöki széket, s azt, hogy a miniszteri tárcák felét ő oszthatja ki. Tény: az információt a BJUT cáfolta. Valerij Piszarenko az 5-ös csatorna egyik műsorában kacsának nevezte a hírt.

Egyébként a fiatal politikus nem siet elkötelezni magát.

Amennyiben megjelenik az ország modernizációjának konkrét programja, s ennek keretében az elnök hajlandó lesz akár népszerűtlen lépések megtételére is, akkor kész vagyok e mellé állni – tért ki a konkrét állásfoglalás elől Tihipko, aki azt is bejelentette, hogy saját politikai táborának, az Erős Ukrajnának a megszilárdítására, népszerűsítésére kíván koncentrálni.

Pozitívumok és negatívumok

Az elnökválasztás első fordulójának pozitívumait és negatívumait vette számba az Ukrajinszka Pravdában Viktor Csumak politikai elemző.

Az örvendetes jelenségek közül elsőként azt említi, hogy a történtek tanúsága szerint Ukrajna végre megtanulta, hogyan lehet egy voksolást a demokrácia követelményeinek megfelelően lebonyolítani. A szakember szerint biztató az is, hogy a nagypolitikában megjelent egy úgynevezett harmadik erő. Ezt bizonyítja, hogy Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk megszerezte a szavazatok mintegy 20 százalékát. Csumak megelégedéssel konstatálja a "korábbi nagyok" (Szimonenko, Litvin, Moroz) vereségét, s azt, hogy a percpolitikusok (Szuprun, Brodszkij, Kosztenko) nem tudtak jelentősebb tömegeket elcsábítani.

A politikai elemző szerint az ukrajnai választók többsége nem tudatosan, hanem ösztönszerűen szavaznak. Egyes rétegekre még mindig a "szociális tudathasadás" a jellemző. Negatívum az is, hogy a kampány továbbra is a pénzről szól, valós politikai tartalma csekély. A szakember figyelmeztet: a második fordulóba jutott két jelölt közül bárkit is választanak meg Ukrajna új elnökévé, kénytelen lesz szembenézni a realitásokkal. A politikai-jogi rendszer kuszaságával, a gazdasági krízissel.

Külföld elégedett

Joao Soares, az EBESZ parlamenti közgyűlésének elnöke, az európai megfigyelők koordinátora jól szervezettnek, magas színvonalúnak minősítette a választást tegnapi kijevi sajtóértekezletén. A portugál politikus külön kiemelte, hogy a tömeges csalásokkal kapcsolatos előzetes félelmek nem igazolódtak be. A nemzetközi megfigyelők magas színvonalúnak értékelték az eseményt, hangoztatták, hogy Ukrajna jelentős haladást mutatott az előző választásokhoz képest. Tiszteletben tartották az emberi és politikai jogokat, az állampolgároknak széles választási lehetőséget jelentett a sok induló. Az elektronikus médiában közölt megrendelt anyagokat leszámítva, egészében a tájékoztatás is megfelelt az elvárásoknak – állították. Eörsi Mátyás, az Európa Tanács megfigyelőinek vezetője, a többi európai szervezettel egybehangzóan nyilatkozott. A magyar politikus ugyanakkor nem támogatta, hogy a vitatott választási törvény módosításához a két választási forduló között lássanak hozzá.

KISZó-összeállítás

Viktor Janukovics – 35,32

Julija Timosenko – 25,05

Szerhij Tihipko –13,06

Arszenyij Jacenyuk – 6,96

Viktor Juscsenko – 5,45

Petro Szimonenko – 3,55

Volodimir Litvin 2,35, Oleg Tyahnibok 1,43, Anatolij Hricenko 1,2, Inna Bohoszlovszkaja 0,41, Olekszandr Moroz 0,38, Jurij Kosztenko 0,22, Ljudmila Szuprun 0,19, Vaszil Protivszih 0,16, Olekszandr Pabat 0,14, Szerhij Ratusnyak 0,12, Mihail Brodszkij 0,06, Oleg Rjabokony 0,03

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó