2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A BJUT-vezető is elismerte: Viktor Janukovics a kisebbségbarát

Elsősorban a magyarok lakta településeken leadott szavazatokon múlott Julija Timosenko vidékünkön elszenvedett veresége, summázta az elnökválasztás első fordulójának eredményét Andrij Szerbajlo, a megyei tanács BJUT frakciójának vezetője.

A párt vidékünkön is Timosenko győzelmére számított, de terveik felborultak. Pedig az előzetes felmérések alapján a többi nyugati megyéhez hasonlóan az ő sikerét vetítették előre. A vereség okait most elemzik a szakértők, mondta Szerbajlo, de a mulasztások nyilvánvalók. Szerinte a magyar falvakban azért úszott el a győzelem, mert a polgármesterek utasították az embereket, kire voksoljanak.

– Ráton személyesen tapasztaltam, hogy a polgármester ott ült a szavazóhelyiségben és olykor oda-odasúgott valamit az embereknek. Persze bizonyítani nem tudjuk, mit mondott. Mindenesetre jegyzőkönyvbe vettük a dolgot.

– Nem inkább az játszott közre, hogy Julija Timosenko választási programjában egyetlen szó sem esik a nemzeti kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok problémájáról? – tettük fel lapunk részéről a kérdést, amire a frakcióvezető a következőket válaszolta:

– El kell ismerni, hogy Viktor Janukovics vidékünkön valóban a nemzeti kisebbségek által lakott régiókban, így a Beregszászi és a Técsői járásban nyert a legnagyobb arányban. Kétségtelen, hogy elsősorban az oktatási tárca vezetője felől érték hátrányos rendelkezések a magyarokat. Pártunk jelöltje már tett is lépéseket a csorba kiküszöbölésére. Olekszandr Kemenyas népképviselő beadványára reagálva indítványozta a kialakult helyzet rendezését.

– Nem lehet, hogy ez csak egy megkésett választási ígéret?

– Jobb későn, mint soha. Reméljük viszont, hogy ez nemcsak Kárpátalján segít visszaszerezni az elvesztett bizalmat.

Andrij Szerbajlo nehezen tudott elfogadható választ adni arra az újságírói felvetésre, miként fordulhatott elő, hogy a választás előtti napon a BJUT nevében rendőröknek adott át szolgálati lakásokat.

(balogh)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó