2010. január 21., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 9-10. (872.-873.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szempont
Háromra szakadt ország?

Az elnökválasztás első fordulójának eredménye után készített választási térkép egyértelműsítette: Ukrajna keleti és déli része – Viktor Janukovics győzelme után – kékbe öltözött, míg az ország középső és nyugati része – ahol Julija Timosenko szerepelt jobban – rózsaszínűbe. Kivéve Kárpátalját!

– Miért öltözött kékbe Kárpátalja?

– Ez egyértelműen az itt élő magyarok és románok által összesen 40 ezret meghaladó szavazatának köszönhető, amit az országos elemzők is elismernek. Közösségünk tagjainak jelentős része megértette a kialakult politikai helyzet lényegét. A magyarlakta településeken Viktor Janukovics támogatása meghaladta az 50, egyes esetekben a 70 százalékot is. Ugyanakkor az a 30 százalékos támogatottság, amire Julija Timosenko az általunk lakott régióban szert tett az első fordulóban, a magyarság érdekei szempontjából megmagyarázhatatlan.

– Bizonyos körök folyamatosan azt terjesztik, hogy a kárpátaljai magyar oktatást veszélyeztető folyamatok Viktor Janukovics miniszterelnöksége alatt kezdődtek. Mit tettek a mérvadó magyar szervezetek annak érdekében, hogy emiatt ne érje hátrány a közösséget?

– Az emelt szintű érettségi bevezetése valójában pozitívum a nemzetiségek számára, mivel a független vizsgaközpontban szerzett eredménnyel gyakorlatilag Ukrajna bármely felsőoktatási intézményébe felvételt nyerhetnek. Persze, csak abban az esetben, ha nem más nyelven kell a tudásukról számot adniuk, mint amilyenen a tananyagot elsajátították. Számunkra ez a kérdés volt az egyik fő eleme a 2007-es előrehozott parlamenti választásnak. Az egyik magyar szervezet vezetője jelöltette magát a Nasa Ukrajina 99. helyén, azzal hitegetve az embereket, hogy bejutása esetén majd rendezi a kérdést. A másik szervezet írásbeli megállapodást kötött az Ukrán Szocialista Párttal, amely az akkor regnáló oktatási minisztert adta. A párt egyértelmű vállalást tett, hogy biztosítja a kisebbségi, így a magyar nyelven történő felvételizés lehetőségét. A mérleg: a Nasa Ukrajina megkapta a magyar szavazatok mintegy felét, a magyar jelölt nem jutott be, de a párt által a kormányba jelölt Ivan Vakarcsuk oktatási miniszter olyan intézkedéseket hozott, amelyek gyakorlatilag a kárpátaljai magyar oktatás jelenét is megkérdőjelezik. A magyarok másik fele a szocialistákat támogatta, de a párt nem jutott be a parlamentbe, emiatt az együttműködési megállapodás aktualitását vesztette.

– Hajlandó lesz-e Viktor Janukovics felülvizsgálni az általa és Julija Timosenko által szentesített rendszert?

– A választások 2. fordulója előtt a kérdés nem az, hogy Janukovics végrehajtja-e vállalt kötelezettségeit, hanem az, hogy a 2., döntő fordulóban a vele szerződött felek teljesítik-e a vállalt kötelezettséget? A választási szerződésnek viszont már most van egy hozadéka. A Miszcevij Csasz című megyei BJUT-os lap arról számol be, hogy Olekszandr Kemenyas kezdeményezésére Julija Timosenko utasította Ivan Vakarcsukot, azonnal intézkedjen a tudásfelmérésnek a nemzetiségi nyelveken való biztosítása, illetve a nemzetiségi iskolák anyanyelvű tankönyvellátása ügyében. Persze, felmerül a kérdés: talán éppen erre az ajánlatra vár Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, hogy ennek alapján ismét arra buzdítsa a magyar választókat, hogy önsorsrontóan újra az ukrán nacionalistákat támogassák?...

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó