2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lefele a lejtőn: gyengélkedő téli rajt
Vancouver előtti körkép

Az idei vancouveri téli olimpiai játékokra eddig hat kárpátaljai kvalifikálta magát. A hódeszka (snowboard) szakágában versenyző Penyák József és Csundák Annamária mellett kvótát szerzett a legutóbbi torinói játékokon rajthoz álló Enver Ablajev és Sztaniszlav Kravcsuk, a két munkácsi síakrobata (freestyle), Anasztaszija Szkrjabina alpesisíző, valamint Vaszil Koval sífutó is. Becslések szerint újabb kárpátaljaiakkal bővülhet a válogatott. De ne szaladjunk ennyire előre. A FIS-race futamok, a világ- és az Európa-etapok már javában zajlanak, ám versenyzőink egyelőre kimagasló eredményt nem tudtak felmutatni.

Sífutóink novemberben nyitották az idényt. Többnyire a középmezőnyben értek célba. FIS-race futamokon a kárpátaljai versenyzők legjobb eredményét Vaszil Koval érte el a 12. hellyel, őt Ivan Biloszjuk követi egy 21. pozícióval, míg testvére Miroszlav 25. lett. Mindketten esélyesek a vancouveri kvótaszerzésre. A keleti Európa-kupa hétvégi etapján az idei szezon egyik legjobb eredménye – egy negyedik hely – Ivan Biloszjuk nevéhez fűződik, Miroszláv az 5., míg Koval 9., a negyedik kárpátaljai versenyző, Artur Herhard pedig a 24. lett. A Skandináv-Kupán versenyzőink egy 15. hellyel büszkélkedhetnek, melyet Ivan Biloszjuk ért el. Koval 24. lett, Miroszlav Biloszjuk csak 44-ként ért célba. Világkupa etapon csak Ivan Biloszjuk állt rajthoz, ahol a sereghajtó 87. helyen végzett.

Hódeszkásaink (snowboard), Penyák József és Csundák Annamária, az elmúlt időszakban remek teljesítményt nyújtottak. Annamáriának egy FIS-race futamon szerzett első hellyel kezdődött az év. A Világkupa sorozat első etapján 39. lett, azt követően a legjobb eredménye egy 24. helyezés, összetettben 154 versenyzőből a 102. Az Európa-kupa etapjain eddigi legjobb eredménye egy 8. helyezés, összetettben 24. lett. József egy FIS-race futamon szerzett nyolcadik helye nem űbereli az Európa-kupa olaszországi etapján elért 6-ik helyezését, így összetettben a 23. A Világkupán gyengélkedő sportolónak eddig meg kellet elégednie a 26 hellyel, összetettben csak a 169. A szintén kárpátaljai Olekszandr Gasparovics a legjobb eredménye egy 31. hely, Európa-kupa összetettben a 95. Mihajlo Cibelenko csak a 140-ik.

Az alpesi sízők közül a korábban remek eredményeket szállító Tamara Hiszem a szezon elején gyengélkedett, több versenyt nem tudott befejezni. Idei legjobb eredménye egy 34. helyezés egy FIS-race futamon. Anasztaszija Szkrjabina FIS-race futamon szlalomban a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A kupasorozatban összetettben 37., eddigi legjobb eredménye a 11. hely volt.

Síakrobatáink, Sztaniszlav Kravcsuk és Enver Ablajev az előző évekhez hasonlóan gyengélkedett a szezon elején. A Világkupa négy etapján vannak túl a versenyzők. Ablajev eddigi legjobb eredménye egy 16. hely, összetettben a 67. Kravcsuk egy ötödik helyezéssel büszkélkedhet, így összetettben a 47.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó