2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan orvosolható a fagykár?

A fagykár nemcsak a gyümölcstermesztőket érinti érzékenyen, hanem a fogyasztót is. Egyrészt nem a megszokott ízű gyümölcsöt tudja megvásárolni, másrészt a távolabbról érkező vitaminforráshoz sokkal drágábban juthat hozzá.

A termesztők feladata a korábban kialakult piaci kereslet visszaszerzése és fokozása, amihez megfelelő minőségű és mennyiségű termékre van szükség. Ezt a célt csak akkor tudják teljesíteni, ha a meglévő gyümölcsösök kondícióját nagy gondossággal, odafigyeléssel javítják, illetve visszaállítják.

– A gyümölcsfák elmúlt évi fejlődése – vessző és gallyazat alakulása – jelzi, milyen mértékű volt a belső részek károsodása – állítja Gécse Mátyás növénynemesítő. – A kevésbé sérült fák esetében az elmaradt termés miatt erőteljes, hosszanti vesszőképződés tapasztalható, míg a sok áttétellel, belső részek roncsolódásával járó károsodás esetén vékony vesszők és csenevész termőrügyek képződtek. A tavalyi hajtásnövekedés szinte minimális volt ezeken a gyümölcsfákon.

Az elmúlt évi megfigyelések is segítik a kertészt, hogy eligazodjon, milyen fejlettséggel kezdi a gyümölcsfa az idei évet. Sok múlik a metszés szakszerűségén. Ennek előkészítéséhez szükség van a vesszők hajtatására, annak elemzésére.

– A rügyvizsgálat elmaradása megalapozatlan, szakszerűtlen beavatkozást eredményezhet – szögezi le a szakember. – Az alakító metszést a fiatal fákon a lehető legkésőbbre célszerű ütemezni. A termő és fiatal gyümölcsösöknél elsődleges a vesszőhajtatás és a rügyvizsgálat, hogy tisztábban lássuk, mennyire életképes termőfelületre számíthatunk. Az elfagyott termésből arra következtethetünk, hogy a szóban forgó gyümölcsfák nagy része minimális növényvédelemben részesült.

– A csonthéjasoknál is ez a helyzet?

– A meggy, a cseresznye, a kajszibarack és a szilva esetében a moníliás képletek, a lisztharmatra érzékeny almafajtáknál a fertőzött "gyertyás" vesszők jelzik a gondozási hiányt. A metszés kezdetekor ezek eltávolítása a legfontosabb feladat.

– Mi segítheti a regenerálódást?

– A rendszeresen elvégzett metszést követő sebkezelési munka. Különösen azoknál a fáknál érdemes a korábbi sebeket is leápolni, ahol az elmúlt években ezt elmulasztották. A vastagabb törzsek, ágrészek törzskaparására, tisztítására is ajánlatos és fontos időt szakítani, mert az így letakarított kár- és kórokozók elleni védelmet is szolgálja.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó