2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Morzsák
Így látták a megfigyelők

Sajtótájékoztatón osztotta meg benyomásait a vasárnapi szavazásról több független külföldi megfigyelő. Ion Horga és Diana Gál Romániából érkezett vidékünkre. Mint elmondták, több régió közül őket kifejezetten a Kárpátalján zajló események érdekelték. Ungváron, Munkácson, Beregszászban és Nagyszőlősön kísérték figyelemmel a szavazást, melyen leginkább a csekély érdeklődést emelték ki.

– Másodszor vettem részt megfigyelőként ukrajnai szavazáson – fejtette ki Ion Horga. – Tapasztalataim szerint a mostani volt a szervezettebb és tisztább. Csaknem mindenben megfelelt a nemzetközi elvárásoknak.

Diana Gál kitért néhány hiányosságra. Szembeötlő volt például a választók névsoraiban tapasztalt számos hiányosság.

Nem történt csalás

A szavazást megelőzően az Opora társadalmi szervezet tett közzé egy hírt, mely szerint Nagypalád térségében elfogtak két férfit, akiknél egy paksaméta hamisított szavazólap volt. A hír szerint a lapokat Fertősalmáson akarták bedobni az urnákba.

A hír valóságtartalmát leellenőrizte a nemzetbiztonsági szolgálat, tájékoztatta lapunkat az SZBU megyei főosztályának sajtószolgálata. A hír kacsának bizonyult, mert a térségben nem történt olyan incidens, mely miatt bárkit őrizetbe kellett volna venni.

Üzenet a semmibe

Szürtében a voksok számlálásakor derült ki: az egyik választópolgár az "El a kezekkel a magyar iskoláktól" szöveget írta a szavazócédulára. A mondat igazságtartalmának megkérdőjelezése nélkül mindenesetre eléggé komikus, hogy valaki egy érvénytelen – és rövidesen megsemmisített – szavazat leadásával kívánja megmenteni a magyar oktatási intézményeket. Még inkább megmosolyogtató a "hőstett" azért, mert az üzenetet nem az ország közvéleménye és/vagy politikuma, hanem kizárólag a szürtei választási bizottság látta.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó