2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Óráról órára – szürtei hangulatjelentés

6.45. Meglehetősen ködös reggelre ébred a település. A helyi középiskolában kialakított szavazóhelyiség felé bandukolok. Egy árva lelket sem látni.

– Szürte lakossága mintegy 1900 fő. Ennek 65 százaléka magyar, 15 százalékot tesz ki az ukrán, húszat a roma lakosság aránya. S néhány orosz nemzetiségű is él községünkben. Összesen 1532 személynek van szavazati joga – mondja Haritonovné Ádám Éva, a választási bizottság tagja.

7.00. Kinyílik az ajtó, s ezzel megkezdődik az évtized második elnökválasztása. A szavazóbizottság tagjai egyelőre csendes beszélgetéssel ütik el az időt, s talán még a megfigyelők is csak félgőzzel szemlélődnek.

9.00. Két óra alatt kereken félszáz polgár adja le a voksát. Ezen nincs mit csodálkozni, jegyzik meg az ismerősök, hiszen az emberek, miután felkeltek, jó gazda módjára először a jószágot etetik meg. Azt követően pedig templomba mennek. A nagyobb számú megjelenésre csak ebéd után lehet számítani.

11.00. 240-en leadták szavazatukat. Ez még meglehetősen alacsony részvételi kedvet tükröz, mindenesetre alátámasztja a fentebb leírtakat. Érdekesség, hogy magyar és ukrán nemzetiségűek eddig vegyesen jöttek, ekkor viszont meglepően sok roma nemzetiségű lakos járult az urnákhoz. Van, aki megjegyzi közülük: miféle választás az, ahol a kortesek még egy rendes féldecit sem öntenek? Amin persze mindenki jót nevet.

13.00. 415-re nő a voksolók száma, s a jelentős ugrásra valóban a déli harangszó után kerül sor. Ekkor már megesik, hogy a választópolgároknak kis ideig várakozniuk kell, míg kézhez kapják a szavazócédulájukat.

15.00. 673-an vannak túl a szavazáson. Kifelé jövet az elnökválasztás esélyeseiről esik szó. A találgatás végén levont konzekvencia: az első forduló után lesz második is, és oda Viktor Janukovics és Julija Timosenko kerülhet.

17.00. Immár összesen 785 választópolgár adta le voksát. A nagy roham 12–15 óra között következett be, ezután kisebb pangás tapasztalható. Egy kicsit lazíthatnak a kora hajnali órák óta talpon lévő bizottsági tagok. Egyikük, Bodák Erzsébet meg is jegyzi: minden rendben, s bár eléggé megterhelő a munkájuk, lassan már rutinból csinálják. Kótyuk Tamás, Olekszandr Moroz megfigyelője pedig elmondja: ők továbbra is teszik a dolgukat, bár eddig semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak.

– Úgy gondolom: amikor választás van, az embereknek igenis el kell menni szavazni. Elvégre szólás- és választási szabadság van, s minden állampolgárnak ki kell használni a lehetőséget, hogy ezzel is erősítse a saját és a közösség számára legszimpatikusabb jelöltet – mondja a voksolás után Szabó Erika.

19.00. Záródnak az ajtók. 820-an jöttek el szavazni, tudtuk meg a választási bizottságtól. A testület elnöke, Vajda Erika örömmel konstatálja, hogy rendben, problémamentesen zajlott le az elnökválasztás. – Tulajdonképpen kellemes hangulatú eseményen vagyunk túl, hiszen még a rendőrök is unatkoztak – mondja. – A két első szavazó szó szerint elsőszavazó volt, s mindkettő – Lomakina Krisztina és Jurij Kosztelej – a bizottság tagja.

A megfelelő előkészület után megkezdődik a számlálás. Az eredmény: 339 szavazattal magasan nyer Viktor Janukovics. A második helyen záró Julija Timosenko 115 voksot kap. Szerhij Ratusnyak 75, Arszenyij Jacenyuk 64, Szerhij Tihipko 54 igent könyvelhet el. A jelenleg regnáló államfőt csak 27 szürtei választópolgár látná továbbra is szívesen az elnöki székben. Vaszil Protivszih egyedi vezetékneve éppen egy voksra volt elegendő. 42-en senkit sem támogattak, s viszonylag magas, 47 darab volt az érvénytelen szavazatok száma.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó