2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fordulat történt-e Kárpátalján?

Vasárnap lezajlott az elnökválasztás. Bár a hivatalos végeredmény kihirdetésére még várni kell, az ismert adatok szerint Kárpátalján és ezen belül a magyarlakta régiókban az ellenzéki Viktor Janukovics végzett az első helyen.

– A politikából kiábrándult országban élünk, ennek ellenére európai mércével mérve sem lebecsülendő a részvételi arány.

– Egyértelmű, hogy az emberek változást igényelnek, várnak és akarnak. És ez akkor is így van, ha nem nagyon hisznek a politikusoknak. Azért is mentek el szavazni, hogy ezzel is indukálják a változásokat.

– Kárpátalján a legutóbbi választás végeredményéhez képest fordulat történt. Minek a következménye a narancsosokból való kiábrándulás?

– Nem nevezném fordulatnak. Viktor Janukovics és Julija Timosenko között nem alakult ki nagy különbség, körülbelül 29:26 százalék az előbbi javára. Kiábrándulásból? A miniszterelnököt mindig könnyebb hibáztatni, mivel tőle várják a helyzet javítását. Ez a pozíció nehéz és felelősségteljes.

– Lehet, hogy nagyobb a felelőssége, de hát éppen a pozíciójából adódóan az ő kezében vannak a lehetőségek is.

– Nagyon népszerűtlen intézkedéseket, megszorításokat senki nem szeret hozni a választások előtt. A meglévő források egy részét nem szociális gondoskodásra kellene fordítani, hanem fejlesztésekre. De ez népszerűtlen, emiatt húzódnak a dolgok, s ezért van kényszerhelyzetben a miniszterelnök. Mindnyájan részesei vagyunk az államháztartásnak és -politikának, ahonnan kapunk valamit, s ahová be is kell tennünk valamit. Az ország fejlődéséhez gyakorlatilag többet kellene betenni a közösbe, mint amennyit onnan kiveszünk, fordítva visszafejlődés van. Az emberek szemléletén kell változtatni. Úgy gondolom, igen nagy változás a nagypolitikában nem fog történni, mert nincs meg a gazdasági alap.

– Nem tűnik meglepőnek, hogy az adminreszursz és a kampányba ölt rengeteg pénz ellenére egy olyan személyiség, mint a regnáló elnök, nincs az első háromban?

– Nem tudom, hogy mennyi az a pénz és mekkora az az adminreszursz. Azt sem, hogy milyen szempontok alapján mondják valakire a választópolgárok, hogy igen vagy nem, ezért erre igazán nem tudok válaszolni.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó