2010. január 19., kedd Országos közéleti lap VI. évfolyam, 8. (892.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A narancsszínt felváltotta a kék

Az országos összehasonlításban Kárpátalján volt legcsekélyebb a választók aktivitása, ám az is tény, hogy a legutóbbi parlamenti választásokon a mostaninál alacsonyabb volt a részvétel. A CVK által közzétett tájékoztató szerint vidékünk választásra jogosult polgárainak 56,7 százaléka járult az urnákhoz. 14 678-an odahaza adták le szavazatukat.

Mint arról tegnapi sajtótájékoztatóján Olekszandr Ledida, a Régiók Pártja megyei szervezetének vezetője beszámolt, ez a részvételi arány nem rossz, hisz mintegy 537 ezren voksoltak, s azt jelzi, hogy vannak még tartalékok és a második fordulóig hátra lévő három hét alatt ennek jelentős részét meg lehet nyerni.

– Bár lényegesen nem hatott ki az eredményre, de sokan a hiányosan összeállított névlisták miatt voltak kénytelenek lemondani alkotmányos állampolgári joguk érvényesítéséről – mondta a párt helyi vezetője. – Olyanok is hiába keresték nevüket a listán, akiknek kikézbesítették az értesítőt. Mivel bírósági jóváhagyás kellett ahhoz, hogy szavazhassanak, inkább hazamentek, mert helyben nem volt kihez fordulni.

Olekszandr Ledida szerint ez régi és megoldatlan probléma, amit a következő fordulóig nehéz lesz kiküszöbölni. Gondok voltak a tájékoztatással is. A CVK- hoz például a kárpátaljai részvételről 21 órakor érkezett be a 15 órai adat. Az eredményt értékelve elmondta:

– Kiemelném a magyarok aktivitását. A 74. számú választókerületben a 146 ezer szavazásra jogosult polgár közül közel 80 ezren éltek állampolgári jogukkal. A régióban itt volt legnagyobb Viktor Janukovics győzelme: a voksok 38,4 százalékát szerezte meg. Julija Timosenko a hat választókerület közül csak a szolyvaiban és Ungváron nyert.

Jól szerepelt a Régiók Pártjának jelöltje az Ungvári járás magyarok lakta településein is. Kisdobronyban a választók 72,6 százaléka támogatta őt. Nagygejőc, Kisgejőc, Nagydobrony, Szalóka és Eszeny választóinak mintegy hatvan százaléka szintén rá voksolt. (Hasonló eredmények születtek megyénk más régióiban is, melyekről lapunk következő számában adunk tájékoztatást.)

A Régiók Pártja megyei szervezetének vezetője szerint megváltozott Ukrajna választási térképe és Viktor Janukovics már nem csupán az ország keleti részének a jelöltje: a nyugati felén is megjelent egy kékkel jelölt régió.

Teljes készültségben töltötte a vasárnapot és a szavazást követő órákat a kárpátaljai rendőrség. Mint arról Pavlo Kononenko, megyénk rendőrfőkapitánya tájékoztatta a médiát, a szavazóhelyeken két-két egyenruhás teljesített szolgálatot. Az utakon és köztereken kétezer belügyis katonával megerősített járőrök cirkáltak. A rendőr-vezérőrnagy elmondása szerint megyénkben különösebb rendbontás és zavaró esemény nélkül zajlott a voksolás.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó