2010. január 16., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 7. (890.-891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A múlt év legsúlyosabb kárpátaljai bűntényei

A múlt évben 17 százalékkal nőtt vidékünkön a bűncselekmények, azon belül pedig 27,6 százalékkal a súlyos esetek száma. Társadalmi és kriminalisztikai szempontból egyaránt a különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságok számítanak a legsúlyosabb bűncselekményeknek.

Lemészárolta a családját

A rendőrség bűnügyi toplistáját egy fiatalember borzalmas cselekedete vezeti. A húszéves Ivan R. lemészárolta szüleit és kishúgát. A legtapasztaltabb helyszínelők és detektívek kezdték el a hármas gyilkosság felderítését. Miközben a halottkémek a holttesteken lévő nyomokat tanulmányozták, a csapat többi tagja a szomszédokat, ismerősöket, rokonokat hallgatta ki. Megállapítást nyert, hogy a dráma éjféltájban játszódott le.

Mindenki értetlenül állt a tragédia előtt. A család nem dúskált a javakban, nem voltak ellenségeik, de még haragosaik sem. Az áldozatok, Mihajlo és Anzselika boldog házasságban éltek, otthonukban hangos szót sem lehetett hallani. Hát akkor kinek álltak útjában?

A nagy kavarodásban elsőre fel sem tűnt, hogy Ivan nincs sehol. Pedig a szomszédok elmondása szerint otthon kellene lennie. Előző este többen is látták. Akkor még csak tanúként szerették volna kihallgatni, de a fiatalembernek nyoma veszett. Azt a feltételezést, hogy köze lehet a szülei és kishúga halálához, nem akarták elhinni a csenevész, halk szavú fiúról, akinek keresésére nyomkövető kutyákat is bevetettek.

A fiatalembert a város közelében lévő erdőben találták meg. A fiú zavartan viselkedett. Tettére nem tudott elfogadható magyarázatot adni. Azt állította, hogy összeveszett az apjával és a vita hevében felkapott késsel többször megszúrta. Édesanyja megpróbált kettejük közé állni, ezért vele is végzett. Nem kegyelmezett kishúgának sem, akinek azért kellett meghalnia, mert a vérengzés láttán sikoltozni kezdett.

A gyilkos magához vette édesanyja maroktelefonját és ékszereit, kulcsra zárta a házat és nekivágott az erdőnek. A szeretteitől eltulajdonított tárgyakat megtalálták nála. Nagyanyja az átélt borzalmaktól agyvérzést kapott és kómába esett. Ivant őrizetbe vették és pszichiátriai megfigyelés alá helyezték.

Megoldatlan gyilkosságok

A képzeletbeli tabellán megoldatlan emberölési ügyek következnek. 2009-ben vidékünkön harminckét szándékos emberölés történt, melyek közül három maradt felderítetlen.

Nem sikerült megtalálni az elkövetőjét a megyeszékhelyen februárban történt gyilkosságnak. A Március 8. utcában saját gépkocsijában több lövéssel ölte meg valaki Gruzin vállalkozót. A bérgyilkos a helyszínen hagyta a hangtompítós revolvert, de a rendőröket ez sem vezette nyomra. Kiderült viszont, hogy az áldozat törvénytelen dolgokkal, így olajvezetékek megcsapolásával is foglalkozott. Csak feltételezik, hogy ezért kellett meghalnia.

Ungváron történt a másik felderítetlen gyilkosság is. A rendőrségre bejelentés érkezett, hogy a Hrusevszkij utca egyik tömbházának lépcsőfeljáróján vérző férfi fekszik. A helyszínre kivonult operatív csoport megállapította, hogy két személyt támadtak meg. Egyikük halántékán és tarkóján lőtt seb tátongott. Az illető már nem élt. A másik férfi több szúrt és vágott sebből vérzett. Őt életveszélyes állapotban azonnal kórházba szállították, ahol megműtötték.

A helyszíni szemle során tisztázták, hogy az áldozat Petro R. ungvári lakos. A foglalkozás nélküli harmincnyolc éves férfi illegális pénzváltóként volt közismert. A gyilkosok a lépcsőházban álltak lesben és három lövéssel kivégezték a lakása ajtaján kilépő férfit. Állítólag tekintélyes pénzösszeget raboltak el tőle.

A kórházban kihallgatott súlyos sérült elmondta, hogy az orosz hadsereg tisztje, Arhangelszkben lakik és édesanyját jött meglátogatni Ungvárra. Meghallotta a lövéseket, ezért kiment a lépcsőházba, hogy megnézze, mi történt. A két támadó éppen távozóban volt, de feltehetően nem akartak szemtanút, ezért leszúrták.

A nyomozás során derült ki, hogy a gyilkos fegyvert már több korábbi esetnél is használták. Ugyanezzel végezték ki évekkel korábban a máig ismeretlen elkövetők az ungvári Jacuta házaspárt, követtek el rablótámadást a Brokbizneszbank fiókban, valamint e fegyverből adták le azt a lövést is, mely egy taxisofőr életét oltotta ki.

A rendőrség által levont következtetés szerint a megyeszékhelyen egy veszélyes és mindenre elszánt bűnszövetkezet működik, mely attól sem retten vissza, hogy a különféle bűncselekményeknél ugyanazt a lőfegyvert használja. Persze, az is lehetséges, hogy a bűnözők az ország más régiójából ruccannak át olykor Kárpátaljára.

A harmadik felderítetlen gyilkosság a Técsői járásban történt. A nyomozásnak egyelőre arra sem sikerült fényt derítenie, hogy miért ölték meg az áldozatot.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó