2010. január 16., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 7. (890.-891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Óriási pusztítás Haitin

A Haitin történt földrengés halálos áldozatainak a száma jelentősen meghaladhatja a százezret – közölte Jean-Max Bellerive, a szigetország miniszterelnöke.

Számos becslés látott napvilágot a földrengés áldozataira vonatkozóan, de rendre mindenki több tízezerre tette a halottak számát, egy haiti szenátor pedig félmillió áldozatról beszélt.

Haiti fővárosa, Port-au-Prince romokban hever. Ezrek vannak még az összedőlt épületek alatt. A mentést nagyon nehezíti a munkagépek hiánya. A fővárosban változatlanul káosz uralkodik, távközlési kapcsolat híján a helyi hatóságok nem képesek megszervezni a mentési munkálatokat, várják a világ számos országából útnak indított mentőcsapatokat és segélyszállítmányokat. Addig is az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók segítenek a helyi lakosoknak az áldozatok felkutatásában. A helyi lakosok az utcán hagyják heverni a holttesteket, áldozatok teteme látható szerte a fővárosban, állítják szemtanúk.

Port-au-Prince utcáin a romok akadályozzák a járművek közlekedését. Nincs élelmiszer, ivóvíz és orvosság. Semmit se tudni Haiti más, földrengés sújtotta vidéki városairól. Az ENSZ becslése szerint a földrengés által érintett térségben közel 3,3 millió ember él. A nemzetközi közösség a haitiak segítségére sietett, de a segítségnyújtást és a helyzetfelmérést akadályozza az, hogy nincs telefonösszeköttetés a szigetországgal. Megérkezett már egy mentőcsapat az Egyesült Államokból és Kínából, és más országokból is elindultak a mentéshez értő szakemberek. Az Egyesült Államokban több kormányintézmény vesz részt a karibi szigetország megsegítésében. A Pentagon nagyszabású akciót indít, a haiti partok felé hajózik a Carl Vinson amerikai repülőgép-hordozó más amerikai hadihajókkal együtt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó