2010. január 16., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 7. (890.-891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Már nem a bányát, Aknaszlatinát kell menteni

Katasztrofális helyzetbe került és be is zárták a nagy múltú Aknaszlatinai Sóbányát. Leállt a termelés, a megyei és az országos allergológiai kórház föld alatti kórtermeinek működése is veszélybe került. A tarthatatlan helyzetről, a polgárok alkotmányos jogainak semmibevételéről és a kormány nemtörődömségéről szól az a levél, mellyel Nyina Karpacsova fordult Julija Timosenkóhoz.

A parlament emberi jogi biztosa felrója mindazokat a mulasztásokat, melyeket a kormányfő és csapata követett el a sóbányával és Aknaszlatina lakosaival szemben. Az ombudsman mintegy másfél éve foglalkozott először a problémával. Akkor egy szakértői bizottság szállt ki a helyzet tanulmányozására. Majd az eredmények összegzését követően 2008 augusztusában az ombudsman Timosenkóhoz fordult, követelve a helyzet orvoslását.

Ukrajnában több mint kétmillióra tehető a légzőszervi megbetegedésekben szenvedők száma, akiknek az egyetlen reményt a gyógyulásra a szlatinai allergológiai kórház jelenti. Normális körülmények között naponta háromszáz beteg gyógykezelésére van lehetőség. Tétlenkedésével a kormányfő ettől a lehetőségtől és a gyógyuláshoz való alkotmányos jogától foszt meg milliókat, áll a levélben.

A helyzet Aknaszlatinán olyannyira megromlott, hogy ma már nem a bánya rekonstrukciójával, sokkal inkább a település megmentésével kellene foglalkozni. Beláthatatlan következményekkel járó ökológiai katasztrófa fenyegeti a Tisza völgyét. A tárnákba betört karsztvíz ugyanis mossa a sót, fokozatosan növeli a mélyben lévő üregek méretét. Veszélyben a Tisza élővilága és bajban van a település is, mely körül az omlások, kráterek mérete a múlt évben megháromszorozódott. A legnagyobb üreg már 460 méter hosszú és 260 méter szélesre nőtt. Az idén akár lakóházak tucatjait is elnyelheti a mély.

A vészhelyzet kezelésére felszólító ombudsmani levél javasolja a miniszterelnöknek egy állami program azonnali kidolgozását, mely Aknaszlatina megmentését célozza. Félő azonban, hogy Julija Timosenkónak az elnökválasztás lázában aligha van ideje olyan apróságokra figyelni, mint egy nagy múltú kárpátaljai település pusztulása.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó