2010. január 16., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 7. (890.-891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Múltbanéző
Az utolsó aranyág

Még 40 éves sem volt III. András király, amikor 1301. január 14-én a halál váratlanul elragadta. Fennena lengyel hercegnővel kötött házasságából csak egy leánya született, ezért vele férfiágon kihalt a magyar királyok ősi dinasztiája. Ezt ma Árpád-házként emlegetjük, a középkorban azonban Kézai Simon Turul-dinasztiának, az emberek a szent királyok nemzetségének nevezték. Egy kortárs így írt a eseményről: "Miután az isteni kegyelem magához szólította a földi világból, kimúlt az utolsó, atyai ágon származó aranyágacska Szent Istvánnak, a magyarok első királyának törzséből és véréből."

III. András uralkodása alatt dekrétumban rögzítette és meg is valósította, hogy a király az egyházzal és a nemesekkel együtt kormányozzon. A bizonytalan bel- és külpolitikai helyzetben 1301. január 14-én a budai várban váratlanul, 36 éves korában elhunyt. Elterjedt a hír, hogy megmérgezték, ez azonban utólag már nem igazolható.

Az Árpád-házból származó uralkodók több mint 400 évig álltak a nemzet és az ország élén.

A hidrogénbomba "atyja"

Teller Ede 1908. január 15-én látta meg a napvilágot Budapesten. Dolgozott a Londoni Egyetemen és Koppenhágában, majd 1935-ben érkezett az Amerikai Egyesült Államokba már mint kiemelkedő szakember. A Washington University professzora lett, s figyelme fokozatosan a magfizika felé fordult. 1941–42-ben a Columbia Egyetem professzora volt. Az Egyesült Államokban ekkor kezdődött el az atombomba kifejlesztése a II. világháború mielőbbi befejezése érdekében. 1943 februárjától a Los Alamosi Kutatóközpont munkatársa, később társigazgatója. Itt készült el az első hidrogénbomba.

1952. november elsején a csendes-óceáni Enewetak-atollon sikerrel próbálták ki a Teller Ede és Stanislaw M. Ulam által kidolgozott fúziós fegyvert, amelynek robbanóereje 10 millió tonnányi TNT-vel volt egyenértékű. Utóbb a világ első termonukleáris fegyverének megalkotását Tellernek tulajdonították, akit az USA-ban csak a "hidrogénbomba atyja"-ként emlegettek. Eredményeit hatvan díj és kitüntetés fémjelzi. 1997 decemberében a Magyarság Hírnevéért díjjal tüntették ki, 2001-ben elsőként kapta meg a Corvin-láncot, amelyet a legkiemelkedőbb tudományos-kulturális teljesítmények elismeréseként adományoznak. 2003-ban George Bush amerikai elnök a legmagasabb amerikai polgári kitüntetéssel, az Elnöki Szabadság Érdeméremmel tüntette ki. Stanford-ban hunyt el 2003. szeptember 9-én.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó