2010. január 16., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 7. (890.-891.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kellenek-e a fesztiválok?

A krumplitól kezdve a többi zöldségfélén keresztül, a gasztronómiai élvezetektől a kovácsmesterségig már szinte minden termék és szakma fesztivállal csalogatja a helyi és a távolabb élő közönséget ezekre a rendezvényekre. Gyakran előfordul azonban, hogy nem arról szólnak, amiről a nevüket kapták. Ebben a formában van-e egyáltalán értelmük és hasznuk? – kérdeztük .

– A krumplifesztivál nem a krumpliról, a paprikafesztivál nem a paprikáról szól. Miért nem nevezik nevén a "gyereket"?

– Nem a megnevezés a fontos, hanem az, hogy alkalmat biztosítsunk, propagáljuk a helyi termékeket, népszerűsítsük egy-egy falu, régió értékeit. Ráadásul minden ilyen jellegű rendezvény közösségformáló, ami gazdasági és szociális szempontból is rendkívül lényeges.

– Miért is?

– Nemcsak barátokra, hanem üzleti kapcsolatokra is szert tesznek azok, akik egy-egy ilyen rendezvényen jelen vannak.

– Mire gondol?

– A kárpátaljai falvak eléggé elzártak a külvilágtól. Akinek nincs rá lehetősége, hogy a megtermelt javait messzebbre vigye és ott értékesítse, az helyben nem tudja eladni, mert egy adott közösségen belül szinte mindenki ugyanazt termeli. Amennyiben viszont egy távolabbról érkezett befektető vagy üzletember fantáziát lát a helyi lehetőségekben, azzal szociálisan és gazdaságilag is fellendítheti a környéket. És erre bármely, legyen az kulturális, gasztronómiai, zenei, kézművesi vagy egyéb seregszemle, nagyszerű alkalom.

– Megítélése szerint a kárpátaljai fesztiválok a jelenlegi formában gazdaságilag és turisztikai szempontból eléggé hatékonyak?

– Úgy érzem, igen. Az idén is kétszáz körüli lesz a fesztiválok száma, ami előreláthatólag sok embert vonz majd vidékünkre. S ha már eljönnek hozzánk, az azt jelenti, az eddigieket nem csináltuk rosszul, amit persze még tökéletesíteni lehet a kínálkozó lehetőségeknek megfelelően.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó