2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Akkor én most megcsaltam a párom?

Felmerül a kérdés, vajon mikor beszélhetünk megcsalásról? Amikor szeretkezünk egy harmadikkal, ha megcsókoljuk, vagy már az is számít, ha csak vonzónak találjuk?

Jó kérdés, talán az egyik legjobb. Mert ugye mi számít megcsalásnak, félrelépésnek, és egészen pontosan melyiknek van olyan hordereje, hogy felrúgjunk egy kiegyensúlyozott kapcsolatot? Na és persze az is kérdéses, ki mikortól tekint megcsalásnak egy adott szitut. Sajna nincs egyértelmű, alapszabályként értelmezhető, konkrét válasz erre a feltevésre. Mindenki mást tart fontosnak egy kapcsolatban, és attól függően szakít a párjával, hogy azt a bizonyos határt átlépi az illető. Vegyük végig a megcsalás válfajait – már ha mondhatjuk azt, hogy van ilyen:

Tömény szex, semmi érzelem

Vannak emberek, akik, bár imádják párjukat, szeretnek mással is ágyba bújni. Ki tudja, lehet, hogy a pasijuk/csajuk imádni való, csak nem jó az ágyban, vagy csak nem elég jó. Ilyenkor a szimpla szexet nem megcsalásnak tartó párkapcsolatban élők alkalmi szexpartnert keresnek. Vagy csak kihasználják az adódó alkalmakat, és fűvel-fával... Nos... ez csak akkor nem számít megcsalásnak, ha a pár nyitott kapcsolatban él. Vagyis imádják, szeretik egymást, de attól még félreléphetnek. Lényeg, hogy akkor húzhatjuk ki ezt az esetet a listáról, ha ebben mind a két fél benne van. Egyébként bukta van.

Csak egy csók volt

Na igen, ez a másik kedvenc mondat, amikor a csaj vagy a pasi lebukik a párja előtt, miközben épp valaki egészen másnak a szájában van. Ez a szitu egyszerre jobb és rosszabb, mint az előző. Jobb, mert bár volt csók, de nem volt szex, ergo a hűtlen fél még nem jutott el odáig, hogy az elé tévedt jelentkezővel közelebbről is megismerjék egymást. Rosszabb, mert – főleg a csajok nagy részénél – a csók néha sokkal többet jelent, mint a szex. Tehát, ha nem egy átbulizott éjszaka után találjuk meg párunkat, ahogy egy vadidegen pasi/csaj száján lóg, akkor elgondolkodhatunk azon, vajon hogy vetődhetett fel a csók ötlete. Ha ugyanis kedvesünk józan állapotban döntött úgy, hogy testnedvcserét alkalmaz az illetővel, akkor a mögött már érzelmek vannak, nem pedig az alkohol. És ha érzelmek vannak, akkor feltehetjük a kérdést: kit is szeret a mi párunk.

Az a pillantás...

Ha valaki semmilyen fizikai módon nem csalja meg a párját, akkor azt ki is húzhatjuk a listáról. De ha az illető érzelmileg elbizonytalanodik meglévő kapcsolatában, akkor hatalmas nagy bukta van. Lehet, hogy nem szexel senkivel, nem csókol meg senkit, de egy harmadik személy iránt gyengéd érzelmeket táplál. Ez pedig gáz. És a legrosszabb az egészben, hogy sokkal nehezebben lehet észrevenni, mint az előző kettőt: nincsenek rúzsnyomok, idegen parfüm illata, kocsiban felejtett női tanga vagy a hálószobában felejtett félpár zokni. Semmi jele, vagy mégis. Ha valaki vak, és nem látja, hogyan változik meg a párja viselkedése, akkor az meg is érdemli, valószínűleg oda se figyelt társára. A többiek viszont eltöprenghetnek azon, mégis mi legyen ezután. Ez akkor súlyosabb szitu, ha már megvolt az első lépés a megcsalás felé: titkos sms-ek, e-mailek, pikáns vagy szerelmes szövegek, amikre valahogy fény derül. Na akkor most jött el az ideje a beszélgetésnek. Jobb előbb, mint később.

Hogy melyik a súlyosabb?

Nézőpont kérdése. Valaki arra esküszik, hogy amíg a csaja/pasija érzelmileg hozzá vonzódik, könnyen túlteszi magát az olyan apróságokon, mint a szex vagy a csók egy idegennel. Mások viszont úgy állnak hozzá, hogy nem érdekli őket, szerelmes-e beléjük a párjuk, más férfi/nő rájuk sem nézhet. Ez inkább birtoklás, mint párkapcsolat. És vannak azok, nevezhetjük őket átlagembernek, akik bár felfogják, hogy párjuk megzuhant, és csak azért feküdt le a postással, de ezt hiába értik meg, sosem fogják megbocsátani. A bizalom oda, és ezzel a kiegyensúlyozott kapcsolatnak is fuccs.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó