2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pozitív a pénzügyi mérleg

Bár az eredmények összegzése még nem fejeződött be, az már nyilvánvaló, hogy pozitívra sikeredett Kárpátalja múlt évi pénzügyi mérlege. A tervezett bevételeken felül mintegy hétmillió hrivnya folyt be a költségvetésbe. Ennek köszönhetően fennakadás nélkül zajlott a szociális juttatások kifizetése. A pluszbevételt a szociális szféra fejlesztésére kívánják fordítani, áll a megyei állami közigazgatás tájékoztatójában.

Nőttek a bérek, de...

A napokban tették közzé azt a statisztikai kimutatást, mely szerint Kárpátalján 2008-ban 11,9 százalékkal nőtt a dolgozók átlagkeresete. Ennek ellenére vidékünkön voltak legalacsonyabbak a fizetések: átlagban évi 9660 hrivnya. Ugyanakkor a kijeviek 25 000, a Doneck megyeiek pedig 16 220 hrivnyát vihettek haza.

Záróvizsga Nagyszőlősön

A Nagyszőlősi Járási Könyvtárban tartották a "Jó gyakorlat a falusi turizmusban" program záróvizsgáját. Az ingyenes tanfolyamra 11 településről ötvenen jelentkeztek, akik közül 44-en feleltek meg az elvárásoknak. A szervezést, az oktatást és a vizsgáztatást dr. Hanusz Árpád nyíregyházi tanszékvezető professzor vezetésével magyarországi tanárok bonyolították le. A magyarországi Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium támogatásával, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a Kárpátaljai Vállalkozásfejlesztési Központ közreműködésével szervezett programsorozat befejeződött. A tanfolyamot több mint ötszázan végezték el.

Fischer-termékek a téli olimpiára

Az 1995-ben ukrán és osztrák tőkével alapított Munkácsi Fischer Sílécgyár a gazdasági válság nehézségei ellenére fokozza termékkibocsátását. Az idén több mint nyolcszázezer pár síléc kerül le a gyár futószalagjairól. Egy részük futásra, a többi lesiklásra alkalmas sporteszköz. Ezenkívül úgyszintén s-line minősítésű, karbonnal dúsított műanyagból készülő hokiütőket is gyártanak. A munkácsi termékek némelyike ott lesz a közelgő téli olimpia résztvevőinek lábán, illetve kezében.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó