2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Reöthy János: sikeres nyolc esztendő

Nyolc éve választották meg Szolyva polgármesterévé. Ezalatt vidékünk egyik legdinamikusabban fejlődő településévé futtatta fel a kisvárost. A sikertörténetbe persze a gazdasági válság jegyében telt múlt év itt is beleszólt, de Reöthy János tevékenysége így is kiemelkedő a régióban.

– A krízis némileg átírta a 2009-es terveket – mondja a városvezető. – Sok beruházóra számítottunk, akik komoly bevételhez juttathatták volna településünket. Sajnos, többségük visszalépett. Ám az évet így is sikerült pozitív mérleggel zárni.

Az eredmények sorában a polgármester elsőként az újonnan épült három kilométernyi kanalizációt említi. Ez az ország legkorszerűbb tisztító állomásához csatlakoztatott hálózat újabb szakasza. Ezzel a város hetven százalékában megoldódott a szenynyvíz elvezetés.

– Rendeztük az ivóvíz-ellátást is – folytatja. – Nálunk nincs semmilyen korlátozás, zavartalan és folyamatos a szolgáltatás. A százhetven méteres magasságban lévő vízgyűjtőből kristálytiszta, kiváló minőségű vízzel látjuk el a fogyasztókat.

Szolyván teljesen megszűnt a központi hőszolgáltatás. A lakosság azonban nem fázik, mert a lakóházak és a közintézmények áttértek az egyéni fűtésre. Ennek köszönhetően a fázósabbak akár a hűvösebb nyári napokban is bekapcsolhatják a gázkazánokat.

– Az egész település csatlakozott a vezetékes gázhálózathoz. Ez tette lehetővé, hogy a fogyasztók átállhassanak az egyéni fűtésre. A rendszer kiépítésében az önkormányzat is részt vett. Támogatókat kerestünk és vontunk be a munkába, hogy a lehető legkisebb legyen a lakosságra háruló anyagi teher – mondja Reöthy János.

Nem romlott a foglalkoztatottsági arány. Aki akar, az talál munkahelyet. A nagy iparvállalatok felbomlottak. A favegyikombinát bázisán például több kisebb cég jött létre, melyek folyamatosan hirdetnek felvételt. Nagyot fordult Szolyván a világ kereke, mondja a polgármester. Korábban erőteljes elvándorlás jellemezte a települést. Ma azonban egyre többen szeretnének Szolyván letelepedni. Ennek köszönhetően alig van eladó ingatlan, telek.

– Munkánk elismerésének tekintjük, hogy a rendezettség, élhetőség terén végzett felmérés során négyszázötven hasonló népességű település között a 22. helyre soroltak minket. Az ötvenezernél kevesebb lakosú városok között pedig egyedüli kárpátaljaiként csak kevéssel csúsztunk le a dobogós helyről – közli beszélgetőpartnerem.

Szolyva önkormányzata igyekszik széles körű baráti viszonyt kiépíteni. Ennek köszönhetően már hét különböző országban lévő településsel van testvérvárosi kapcsolatuk. A kör valószínűleg bővülni fog, mert sok az érdeklődő. A legjelentősebb eredmény e téren a múlt évben létrejött határ menti városok szövetsége, melynek alakuló gyűlése Ungváron volt, ám az ötletgazda Reöthy János.

Persze, nem volna teljes a kép, ha nem szólnánk a megoldatlan problémákról. Annak dacára, hogy Szolyva a múlt évben első ízben jutott állami dotációhoz, s ezzel javult a pénzügyi helyzet, legalább egymilliárd hrivnya kellene a legnagyobb gondok orvoslására. A polgármester ezekről így vall:

– Régi álmom válna valóra, ha sikerülne megoldani a hulladékelhelyezést. A begyűjtéssel már jelentőset léptünk előre, de a lerakónk nem felel meg a követelményeknek. A megoldás egy égető vagy feldolgozó üzem létesítése lenne. Az ilyen beruházást az önkormányzat anyagilag is támogatná. Voltak már próbálkozások, születtek tervek hulladékszelektáló és -feldolgozó építésére, de a jelentkezők a szándéknyilatkozat aláírását követően eltűntek.

A megfelelő szeméttelep hiánya szerencsére nem érzékelhető a takaros, egyre inkább civilizált európai kisváros benyomását keltő szolyvai utcákon. A fejlődés kézzelfogható, s mint azt Reöthy János is mondja, egyre inkább a turizmus és az idegenforgalom válik húzóágazattá. Szolyva, illetve a szovjet terror áldozatainak itt lévő emlékparkja az összmagyarság egyik zarándokhelye.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó