2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hiánycikk a magyar meséskönyv

Az internet-használók számának növekedése sokak tapasztalata szerint az olvasók számának csökkenésével jár. Hogy a könyvek kora ebben az internettel "átitatott" világban lejárt-e vagy sem, az nézőpont kérdése. A bibliotékák helyzetének javítása, az állomány bővítése talán visszacsalogathatja az embereket.

– A múlt évben elég sok, közel kétszáz kiadványt kaptunk. Az adományozók között magánszemélyek is voltak, például Viktor Janukovics, a Régiók Pártjának elnöke. Erre akkor került sor, amikor a Bereg-vidéken járt. Magyar nyelvűeket is ajándékozott – fejti ki Péter Katalin halábori könyvtáros. – Jelentős ez a mennyiség, hisz a korábbi években nagyságrendileg csak húsz-harminc darabbal gyarapodtunk, s azok kizárólag ukrán kiadványok voltak.

2009 fontos eseményeként értékelhető az is, hogy a Szülőföld Alap jóvoltából intézményünk fénymásolóval és számítógéppel gazdagodott. A műszaki felszereltség elengedhetetlen a mai világban. Bár van néhány régi, az idősebb korosztályhoz tartozó rendszeres látogatónk is, a legtöbb betérő fiatal. Elsősorban iskolások. Ők leginkább a meséskönyveket keresik. Ezenkívül főleg a kötelező olvasmányok után érdeklődnek, melyek lassan elhasználódnak. Valamikor szinte korlátlan mennyiségben behozták Magyarországról, ám mára megszűnt az utánpótlás. Leginkább tehát erre, illetve magyar meséskönyvekre lenne az itt élőknek igénye.

Állományunkban 5800 könyv van, jegyzi meg a bibliotéka vezetője. Nagy részük ukrán kiadvány, de a régi rendszer hagyatékaként még orosz nyelvűek is akadnak a polcokon. Ezek lassan kiselejteződnek. Mintegy 35 százalékra tehető az a mennyiség, amelyben az anyanyelvén olvasni kívánó halábori magyar csemegézhet.

Új elemként egy olyan sarkot akarnak kialakítani, ami az Európai Unió jobb megismertetését célozza. Az ehhez szükséges tájékoztató kiadványokat a beregszászi magyar konzulátus biztosítja.

Mint azt Péter Katalin elmondta, az iskolával közösen számos rendezvényt szerveznek. Ilyen volt a magyar költészet napi nagyszabású ünnepség, a falu- és a gyermeknap. Ezek lebonyolításában közreműködött az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség helyi szervezete is, amelynek ő a titkára.

A településen egyébként a bibliotéka épületében működik az önkormányzat is. Ez mindaddig így is marad, amíg fel nem újítják a községháza kialakításának céljára már megvásárolt ingatlant.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó