2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tízezreknek szereztek örömet

A Kárpátaljai Református Egyházkerület diakóniai osztálya 2009 folyamán 19 segélyszállítmányt kapott, tájékoztatta lapunkat annak vezetője, Nagy Béla. Az elsősorban ruhaneműeket, lábbeliket, tisztító- és tisztálkodási szereket, bútorokat, háztartási felszereléseket, konzerveket, taneszközöket és gyógyászati segédeszközöket tartalmazó adományok értéke 78 978 euróra becsülhető.

– A három egyházmegyében 109 gyülekezetnek nyújtottunk segítséget, hozzávetőlegesen 351 386 hrivnya értékben – mondja Nagy Béla. – Örömünkre szolgált, hogy több mint 25 ezer hrivnyával támogathattuk egyházkerületünk négy református líceumát is. A korábbi évekhez hasonlóan kiemelt figyelmet fordítottunk a vidékünkön élő roma lakosokra. A kilenc roma gyülekezetnek, illetve szervezetnek alapvető használati cikkekkel próbáltuk segíteni. Több mint 33 ezer hrivnya értékű ruhaneműt, lábbelit, élelmiszert, tisztító és tisztálkodási eszközöket juttatunk el hozzájuk. Emellett 75 egyházi és állami szervezetet és intézményt, köztük 18 óvodát, 14 iskolát, több gyermekotthont, öregek otthonát, valamint kórházakat és alapítványokat is támogattunk, amelyek összesen 192 701 hrivnya segélyben részesültek.

Mint azt Nagy Béla megjegyezte, a diakóniai osztály szociális konyhája egész évben igyekszik ebédet biztosítani a rászorulóknak. 2009-ben közel húszezer adag meleg ételt osztott ki. Emellett 7500 adag étellel részt vállaltak a nehéz körülmények között élő iskolás gyermekek étkeztetésében is. A támogatásból az osztály péksége is kivette a részét, jótékonysági célokra mintegy 35 ezer kenyeret sütött. Holland támogatók jóvoltából három és fél ezer rászorulónak élelmiszercsomaggal tették szebbé a karácsonyt, a Cipődoboznyi ajándék nevet viselő akció keretében több ezer árva vagy rossz körülmények között élő gyereknek szereztek örömet.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó