2010. január 14., csütörtök Országos közéleti lap VI. évfolyam, 193.-194. (866.-867.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Polgárok főszerepben

A Központi Választási Bizottság (CVK) adatai szerint Ukrajna 27 közigazgatási egységében 225 választókerületben 36 576 763 szavazót várnak az urnákhoz. Megyénkben 954 600 polgár adhatja le voksát. A hat kárpátaljai választókerület mindegyike megkapta már a szavazócédulákat, melyeket a törvényi előírásoknak megfelelően vehetnek át a választási bizottságok.

Nagyüzem van a 69. számú territoriális választókerület ungvári központjában. Anna Minya, a bizottság elnöke és kis csapata sürög-forog. A megyeszékhelyet, az Ungvári járást és Csap megyei jogú várost magába foglaló választókerületben már elkezdték a szavazólapok kiszállítását a 129 szavazóhelyre. Itt mintegy 155 000 személyt várnak vasárnap az urnákhoz. Az elnök szerint aktív részvételre lehet számítani.

– Kijevi idő szerint reggel nyolckor nyitnak a szavazóhelyek és húsz órakor zárnak – mondja a bizottság elnöke. – Egyeztettük, ellenőriztük a választópolgárok névsorát. Reméljük, ezúttal kevesebb lesz a pontatlanság, mindenki rendben leadhatja voksát. Az értesítőket már napokkal korábban kikézbesítettük.

Az ungvári székhelyű választókerület érdekessége, hogy itt található a megye egyetlen büntetésvégrehajtó intézménye. Mint azt Anna Minya mondja, a törvényi előírásnak megfelelően ott is van szavazóhely, ahol a fogva-tartottak élhetnek állampolgári jogaikkal. Persze csak azok, akik nincsenek eltiltva a közügyek gyakorlásától.

Készen állnak az elnökválasztás lebonyolítására a 74. számú Beregszászi Territoriális Választókerületben is, tájékoztat Olekszandr Melnik bizottsági titkár. Igaz, akadtak bizonyos szervezési és technikai gondok, mint például a szavazóhelyek megfelelő felszerelése, de állítja: vasárnapra minden a legnagyobb rendben lesz.

– A városunkat, a Beregszászi és a Nagyszőlősi járást magába foglaló választókerületben 113 szavazóhely áll a polgárok rendelkezésére – mondja a titkár. – A mintegy 146 000 szavazólap megérkezett, rendőri felügyelet mellett már elkezdték a kiszállításukat.

Sok vita volt a mozgóurnák körül, az Alkotmánybíróság is foglalkozott annak szabályosságával, de minden ellenvéleményt elvetettek. A választási törvény ugyanis egyértelműen előírja, kik és milyen feltételek mellett szavazhatnak ily módon.

Vasárnap minden olyan ukrán állampolgár az urnákhoz járulhat, aki a szavazás napjáig betölti 18. életévét és teljesen ítélőképessége birtokában van. Minden polgárnak csak egy szavazatra van joga. A törvény értelmében tilos mások helyett voksolni, a szavazólapot bárkinek átadni. Az állampolgár a szavazóbizottság előtt köteles felmutatni a személyazonosságát igazoló okmányt, ami lehet személyi igazolvány, útlevél, diplomata útlevél, szolgálati igazolvány, tengerészigazolvány, katonakönyv, avagy ideiglenes személyi okmány.

A polgárnak a szavazólapot átvéve egyedül kell belépnie a szavazófülkébe és az ott lévő íróeszközzel beikszelni az általa támogatott jelölt neve mellett álló kockát. Egy szavazólapra csak egy jelzés kerülhet. Ellenkező esetben a szavazat érvénytelen. Ha bármilyen probléma adódik, a szavazóbizottság elnökéhez vagy titkárához kell fordulni. A bizottsági tagoknak szigorúan tilos döntésükben befolyásolni a választókat.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó