2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Padlóról, magyar!

Még ötször bukik le a nap, és elnököt választ Ukrajna. A Kucsma-korszak után immár a másodikat. Milyen lesz ez az új államfő, folytatódik-e az elmúlt évek narancsízesítésű nacionalista irányvonala, vagy pedig végre új szelek kezdenek fújni? – morfondírozom csendben, miközben próbálom számba venni, mit nyerhetünk és veszíthetünk, amikor egy-egy jelölt mellett letesszük a voksunkat.

Veszítenivalónk már nem olyan sok van, "köszönhetően" annak, hogy 2004 végén igencsak megvezették a kárpátaljai magyarságot. Máig nehéz megérteni és megemészteni, hogyan is sikerült akkor közösségünk egy jelentős részét – főleg a harmadik fordulóban – az ellen a Viktor Janukovics ellen mozgósítani, aki Ukrajnában – korábban példátlan módon – kettős állampolgárságot ígért az országban élő nemzetiségeknek. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnek (KMKSZ) az érdekvédelem nevében ez is sikerült. Önsorsrontás volt ez a javából, hiszen, aki akkor Viktor Juscsenko jelenlegi elnökre szavazott, tulajdonképpen nemet mondott a kettős állampolgárságra és ezzel áttételesen a magyar nemzet egységére is, még ha ezt utólag maga sem vallja be szívesen. És hogy mire mondott igent? A nagy narancsos örömmámorban aligha sejtette, s tulajdonképpen máig sem tudjuk.

Azt viszont igenis tudjuk, hogy az elmúlt években csak elvettek tőlünk, és nem kaptunk semmit. Persze, a KMKSZ néhány kádere a paktumnak megfelelően vezető állami pozícióba került, a szövetség teljhatalomhoz jutott a később tönkretett fekete Kárpáti Igaz Szóban. De ha csak erről lett volna szó, bizony mondom, jól megúsztuk volna. A narancsszínnel álcázott szövetségesek azonnal lesöpörték a már említett kettős állampolgárságot az asztalról, az ő idejükben gyalázták meg folyamatosan nemzeti emlékhelyeinket, ekkor indult meg oktatási hálózatunk módszeres tönkretétele.

Kell-e nekünk az ilyen szövetség? A kérdés jogos, hiszen a Viktor Juscsenko–Kovács Miklós paktum ma is él, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi hatalom elvileg a mai napig közösségünk támogatója, csak közben mi pusztulunk. Érdemes elgondolkodni azon is, vajon tanult-e ebből az öt évből valamit a kárpátaljai magyarság? Vagy már annyira behódolt a hangos többség uralmi vágya előtt, hogy beletörődve sorsába, hallgatva a suttogó propagandára – miszerint úgysem rajtunk múlik – esetleg otthon marad? Vagy ismét sikerül bedőlnie az áltatásnak? Vajon szükségünk van-e újabb öt év nacionalista szorítására és folyamatos megaláztatásunkra ahhoz, hogy magunkhoz térjünk, vagy inkább csendben szendergünk tovább, a skanzenkellék szerepe felé sodródva? Tényleg totálisan padlót kell fognia a kárpátaljai magyarságnak ahhoz, hogy egyszer végre az érdekei szerint cselekedjen, szavazzon?

Nem kellene.

Mi van, ha nem térít a kereskedő?

"Olvastam a lapjukban a fogyasztóvédelmi főosztály munkatársával készült interjút, melyben elmondta, reklamálni csak számlával érdemes. De mi van, ha a kereskedő így sem hajlandó kicserélni a hibás árut?"– kérdezi K.Zsolt munkácsi olvasónk.

Kérdését Volodimir Tovtinnak, a megyei fogyasztóvédelmi főosztály helyettes vezetőjéhez továbbítottuk:

– Számla nélkül valóban nem kötelezhetjük az eladót, hogy a foglalkozzon panaszunkkal. A legcélszerűbb, ha a számlával egy-két napon belül – később ugyanis a kereskedők arra hivatkozhatnak, hogy a termék a vásárlónál hibásodott meg – visszamegyünk a helyszínre és kérjük, cseréljék ki, vagy fizessék meg annak árát. Ilyenkor általában leellenőriznek még néhány csomagot ugyanabból az áruból, s ha azok is romlottak, hibásak, megtérítik annak árát. Amennyiben az eladó valamilyen oknál fogva visszautasít bennünket, írásban fordulhatunk ugyanezzel a kéréssel az üzlet tulajdonosához. Ha ő sem hajlandó orvosolni bajunkat, írásban kell indokolnia az elutasítást. Hozzánk ezzel a kérvénnyel jöhet a panaszos. Részletesebb felvilágosítást a 61-63-74-es telefonszámon adunk. Amennyiben nincs számlája, két tanúval is igazolhatja a vásárlást, ám ekkor csak a bírósághoz fordulhat jogorvoslatért.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó