2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Remete Szent Pál

Remete Szent Pál (január 15.) sivatagi remete volt, akit a magyar pálos rend szellemi őseként, példaképeként tisztel.

Gazdag egyiptomi család gyermekeként született, de 16 évesen árvaságra jutott. Húgát férjhez adták, és sógora a vagyonára és az életére tört. 249-ben kitört a Decius-féle keresztényüldözés és attól való félelmében, hogy sógora feljelenti őt, elmenekült. Alsó-Théba pusztaságában egy barlangra talált, melynek bejárata rejtve volt. A közelben datolyapálmák és egy tiszta vizű forrás is volt. Ruhát a fák leveleiből készített magának. Körülötte kialakult egy ókeresztény közösség. Később az egyiptomi pusztaságban, ahol a hagyomány szerint élt, hatalmas monostor is épült.

A legenda szerint Remete Szent Antal egyszer meglátogatta, mert égi szózatot hallott, amely figyelmeztette: nem ő a legidősebb, legszentebb remete, hanem Pál. A 90 éves Antal többnapi vándorlás után megtalálta a barlangját. Közösen dicsőítették Istent, elmélkedtek. Beszélgetésük alatt megérkezett a holló, aki most nem fél, hanem egy egész cipót hozott. Az átimádkozott éjszaka után Pál kérte Antalt, hozza el Szent Athanáz püspök köpenyét. Ő sietve útra is kelt, de amikor visszafelé tartott, érezte, hogy remetetársa meghalt. A legenda szerint látta a lelkét, amint angyalok, próféták és szentek kísérik a mennybe.

Gyorsan tette meg a hátralévő utat. Pált térdelve, ég felé emelt karokkal, holtan találta. Beburkolta testét a Szent Athanáztól kapott köpenybe, pálmalevélből készített ruháját megtartotta – ettől kezdve a legnagyobb ünnepeken mindig azt hordta –, majd a szent testét eltemette abba a mélyedésbe, amit két váratlanul megjelenő oroszlán kapart ki.

Később az első szerzetesek kegyelettel zarándokoltak el a minden remeték fejedelmének és mesterének tartott Pál barlangjához, s egyben a sírjához is, hogy ott tegyenek engedelmességi fogadalmat. Ezzel megőrizték annak helyét. A sivatagi körülmények között a test gyorsan mumifikálódott. Életszentségének híre gyorsan terjedt, és 494-ben Gelasius pápa szentté avatta. Romlatlan állapotban talált tetemét 1169-ben Konstantinápolyba szállították.

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó