2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tárolt gyümölcseink vírusbetegségeiről

Alaptétel: a télire eltett almát és körtét legalább nyolc-tizennégy naponta válogassuk át, mert felületükön vagy a belsejükben bármelyik pillanatban romló gócok képződhetnek.

Nagy előnynek számít, ha felismerjük, milyen jellegű károsodással van dolgunk, mert könnyebben tudunk védekezni ellene. A gyümölcshús barnulása esetén a termés értéktelenné válik, fogyasztásra már nem alkalmas. Két másik betegség, a taplófoltosság és az üvegesedés a nem parazita okozta károsodások közé tartozik. A taplófoltos gyümölcsök héján kerek, kissé besüppedő foltok keletkeznek. Ha félbevágjuk az almát, a héja alatt barna, elhalt szövetrészeket találunk. Az üvegesedésnél az alma húsának egy része áttetszően vizenyős. Az ilyen termések kevesebb savat tartalmaznak, mint az egészségesek és íztelenné válnak.

Mindkét esetben a kiváltó ok azonos: a hőmérséklet és a csapadék erős ingadozása, a mészhiány, a vízhiány, a rossz vízáramlás és a humusz hiánya. A károsodást fokozhatja még a túl sűrű fakorona, a túl sok hajtás, nagyméretű gyümölcsök esetében a kisebb terméskötés. A leggyakoribb közvetlen ok azonban a kései szüret.

A következő gyakori károsodás, amiről mindenképpen szólni kell a moníliás rothadás, amely fehér vánkos penészként, vagy fekete rothadásként jelenik meg a termésen. A fertőzés még a virágzás és a gyümölcsfejlődés időszakában történik.

Az ápolás mellett fontos a gyümölcsfák alóli moníliás és összeszáradt termések – múmiák – összegyűjtése és megsemmisítése.

Veszélyes tárolási betegség a varasodás, amely még a fán, a gyümölcs leszedése előtt történt fertőzésre vezethető vissza. A héjon fekete, egyre nagyobbodó foltok jelennek meg, miáltal a termés összezsugorodik.

Elterjedt betegség továbbá a szürke-, a korom- és az ecsetpenész, valamint a pajzstetű-károsodás, ami a bórhiány következménye. A spórák jelentéktelennek tűnő, alig látható sérüléseken át jutnak be a gyümölcsbe.

Amennyiben a hibás egyedeket nem távolítjuk el az egészségesek közül, megfertőzik azokat is. Elsősorban az almára jellemző mindez, mert tároláskor főleg ennek a gyümölcsnek a felülete érintkezik egymással.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó