2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan védjük háziállatainkat a hidegtől?

A változékony időjárás nemcsak a szabadban telelő növényzetet, hanem háziállataink szervezetét is próbára teszi ezekben a hónapokban. Mindenekelőtt az alacsony hőmérséklet és a fagy okoz gondot. Hogyan védhetjük meg háziállatainkat az ilyen jellegű károsodásoktól? – kérdeztük a szakembert, Szidor Imre szürtei állatorvost.

– Mely háziállatok tartoznak a leginkább veszélyeztetettek közé?

– Az alacsony hőmérséklet okozta károsodások mindenekelőtt azoknál az állatoknál figyelhetők meg, amelyek télen is a szabadban élnek, illetve amelyek alkalmilag kénytelenek hóban vagy jeges terepen járni, amihez normális körülmények között nincsenek hozzászokva.

– Milyen veszélyek érhetik őket?

– A végtagok, a farok, a fülek perifériái, illetve azok a részek károsulhatnak, amelyek közvetlenül érintkeznek a havas, fagyott talajjal.

– Milyen jeleket, elváltozásokat észlelhetünk ilyenkor?

– Berepedezik, felhasad a bőr, felpuhult duzzanatok keletkeznek az állat testén, amelyeket általában kékes elszíneződés kísér. Ezek fájdalmasak, gyakran véreznek, az állat többnyire sántikál.

– Mi a teendő ilyenkor?

– A fagyási sérülések elég nehezen gyógyulnak, főként akkor, ha másodlagos baktériumfertőzés is éri őket. Mindenképpen forduljunk szakemberhez, hívjuk ki az állatorvost. Amíg kiérkezik, takarjuk be, melegítsük fel az érintett területet pokróccal, tegyünk rá melegvizes tömlőt, amihez gyulladáscsökkentő kenőcsöket is használhatunk. Amikor az állat hosszan tartó hideghatásnak van kitéve, az egész szervezete károsodhat, kiváltképpen a szív, amely akár elhulláshoz is vezethet.

– Mely állatokat veszélyezteti leginkább a fagy?

– Az alacsony hőmérséklet, illetve a fagy mindenekelőtt a kistestű, szűk mellű, rövidszőrű nyúlnál, vagy a sovány alkatú kutyáknál fordul elő. A bőr alatti jelentéktelen zsírréteg és a ritka vagy rövid szőrzet által alig védett vékony bőrön keresztül könnyen lehűl az állat. Ha a mellkas túl keskeny, a szívet közvetlenül érheti a fagy. A jól megtermett, széles mellkasú állatoknál, vagyis a szarvasmarhánál és a lónál ez a veszély kevésbé áll fenn.

– Milyen tanácsot adhatunk az állattartóknak?

– Mindenképpen legyünk óvatosak és elővigyázatosak. Még akkor is, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, hogy elfagyott az állat valamelyik testrésze, ám a gyanú fennáll, azonnal melegítsük fel az egész testét hagyományos villanymelegítővel vagy hősugárzóval. Ezenkívül próbáljunk langyos folyadékot itatni vele, gyengén masszírozzuk mellkasát és testének többi részét is. Tartsuk szem előtt, hogy már az enyhe fagyok is kárt okozhatnak.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó