2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Luxusbankot nyit a leggazdagabb orosz

Előző év végén került az orosz média figyelmébe Mihail Prohorov üzletember, aki bejelentette, üzlettársaival együtt létrehozzák a leggazdagabb embereket megcélzó bankot, a Nemzetközi Pénzügyi Klubot. A vállalkozás, úgy tűnik, jó kezekben lesz, ugyanis Prohorov a Forbes listája szerint Oroszország leggazdagabb embere. Az ötletről a Kitekintőben lehet olvasni egy érdekes összeállítást.

A 43 éves Mihail Prohorov közel tízmilliárd dolláros vagyonával jelenleg Oroszország leggazdagabb embere, és a világ 40. leggazdagabbja. Vagyonát többek között a pénzügyekből, aranybányászatból és a kohászatból szerezte.

Prohorov bejelentette, hogy az új bank részvényeit piacra viszik 200 millió dollár értékben. Eközben az üzletember kezében marad majd a bank részvényeinek a kontrollcsomagja, körülbelül 50%-os részesedés, írta az orosz Vedomosztyi. A részvényeket az elvárások szerint orosz üzletemberek fogják felvásárolni – mindannyian a Forbes aranylistájának tagjai. Nem ez az első ilyen típusú elitbank Oroszországban: Prohorov egykori üzlettársával, Vlagyimir Potanyinnal már működtetett egy ilyet a kilencvenes években. Akkor a bank fő tevékenységi területe befektetési üzlet volt, és 2001-ben szűnt meg, miután beolvadt a Roszbankba. A milliárdos most bejelentette, hogy olyan bankot szeretne alakítani, amely csak egy szűk körű, korporatív és gazdag ügyfeleket fog kiszolgálni.

Olyan ismert orosz milliárdosok lépnek be az üzletbe az eddigi értesülések szerint, mint Szulejman Kerimov, jelenleg Oroszország 13. leggazdagabb embere több mint 3 milliárd dolláros vagyonával. Rajta kívül lehetséges befektető Viktor Vekszelberg, aki 2007-ben az ország 10. leggazdagabb embere volt 10,7 milliárd dollárjával, mára ez a vagyon 1,8 milliárdra csökkent. A Vedomosztyi egyik forrása Mihail Fridmant is megnevezte, mint a bank részvényei iránt aktívan érdeklődő ügyfelet, ám a saját Alpha-bankkal rendelkező, Oroszországban a 4. leggazdagabb Fridman tagadta a híreket.

A leggazdagabb oroszok ma leginkább svájci, franciaországi vagy nagy-britanniai bankokba fektetik a pénzüket. Ha Prohorovnak és csoportjának sikerülne elnyernie a bizalmukat, akkor mindaz a hatalmas pénz visszajönne Oroszországba. Mindez sokak szerint egy új hatalmi csoport kialakulásával fenyeget, hiszen az ország leggazdagabb emberei, legnagyobb vállalatvezetői egy klubba lesznek összegyűjtve, amely sokkal hatékonyabban képviselheti ezentúl az érdekeiket is, és talán a politikai porondra is beszállhat, mint az Jelcin idején történt, amikor Oroszországot gyakorlatilag az elnök köré csoportosult oligarchák irányították. Ráadásul újabban Prohorov azt is bejelentette, hogy bankján keresztül segítene a gazdasági krízis során válságba jutott orosz bankok talpra állításában. Eddig az állami büdzséből csak a bajba jutott bankok mintegy 1/5-e lett volna megmenthető, az ezer bankból körülbelül 200, írta a Lenta.ru.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó