2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elnökválasztás–2010
Ki lenne a legjobb a magyaroknak?

Finiséhez érkezett az ukrajnai elnökválasztás, melynek potenciális esélyese az a Viktor Janukovics, aki választási megállapodást kötött a nemzeti kisebbségekkel, köztük az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ), állapítja meg a témának szentelt elemzésében Medgyesi Ádám újságíró. A Kitekintő honlapján olvasható összeállítás azt boncolgatja, hogyan érintheti az ukrajnai magyarokat az elnökválasztás eredménye?Az alábbiakban a szóban forgó írás rövidített változatát közöljük.

A regnáló államfő, Viktor Juscsenko hatalmon maradása a közvélemény-kutatási adatokat figyelembe véve valószínűtlennek látszik. Pozíciójának megtartására egyetlen halvány esély kínálkozik: a választások illegitimmé tétele. Bár az ukrán politika gyakran szolgál különleges megoldásokkal, az esélylatolgatások során Juscsenko mandátumának meghosszabbítása kisebb súlyt kap. A status quo fenntartása az ukrajnai magyar közösség szempontjából nem a legelőnyösebb opció. Bár az államfő számos ponton támadja a miniszterelnök, Julija Timosenko politikáját, a kisebbségekkel szemben foganatosított elnyomó intézkedések ellen nem emeli fel a hangját.

Az egészségtelen nacionalizmusért, ukránosításért felelős kormányfő támogatása szintén irracionális volna a kárpátaljai magyarok számára. Julija Timosenko kormánya ugyanis hatalomra kerülése óta határozottan lép fel a nemzeti kisebbségekkel szemben. Az elnyomó intézkedések elsősorban nem az ukrajnai magyar közösség ellen irányulnak, azonban kétségkívül érzékenyen érintik őket. Az ukrán kormány egy tavalyi rendeletével erőteljesen háttérbe szorítja az ukrajnai nemzetiségi nyelvű oktatást azáltal, hogy ukrán nyelven írja elő az érettségi vizsgát az egyetemre készülőknek, valamint ukrán nyelvű tankönyveket küld nemzetiségi iskolákba. Emellett a magyar nyelvű oktatás korlátozását eredményezi a nem állami intézmények támogatásának visszavonása, mellyel magyar tannyelvű egyházi intézmények fennmaradását is veszélyezteti. Timosenko választási győzelme esetén az eddig tapasztalt tendenciák erőteljesebb érvényesülése várható, mely negatívan érintené a kárpátaljai magyar közösséget.

Az elnökválasztás legnagyobb esélyese azonban az ellenzéki Régiók Pártjának vezetője, Viktor Janukovics. A jelöltek közül egyedüliként figyelemreméltó ígéreteket tett az ukrajnai nemzeti kisebbségek helyzetének javítására, mely a kisebbségi nemzetiségi szervezetekkel kötött választási megállapodásban öltött testet. A megállapodás értelmében az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, az Orosznyelvű Ukrajna Társadalmi Jogvédő Mozgalom és az Ukrajnai Román Régióközi Egyesülés biztosítja támogatásáról Janukovicsot az elnökválasztási kampány során, aki győzelme esetén garantálja az ukrajnai kisebbségek szabad nyelvhasználatát az oktatásban, az igazságszolgáltatásban, az államigazgatásban és a sajtóban. Szavatolja továbbá a jogi és gyakorlati feltételeket ahhoz, hogy a kisebbségek minden szinten megőrizhessék és fejleszthessék anyanyelvű oktatásukat. Emellett az elnökjelölt vállalja az ukrán állampolgárok jogait nyelvi alapon korlátozó valamennyi jogszabály hatályon kívül helyezését.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó