2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nincsen kampány járvány nélkül?

Az Európai Unió felelősségre akarja vonni az Egészségügyi Világszervezetet. Állítólag bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy a WHO a sertésinfluenza körül keltett pánik során szándékosan összejátszott a gyógyszergyártó konzorciumokkal annak érdekében, hogy minél több oltóanyagot tudjanak értékesíteni. Politikusaink pedig kihasználták a kínálkozó lehetőséget. Vajon megismétlődhetnek a tavalyi történések?

– Sokak szerint a politikusok gúnyt űztek az egészségügyből.

– Engem is bosszant, amikor politikusok szájából hozzá nem értő butaságok jelennek meg a szakmánkat illetően. Hogy volt járvány, az biztos, de hogy akkora volt-e a baj, ahogyan azt a lakosságnak tálalták, nem tudom alátámasztani, mivel nincsenek erre vonatkozó adataim. A ránk erőltetett maszkmániát, a rendelők előtti végeláthatatlan sorokat, az eszeveszett gyógyszerfelvásárlást viszont eltúlzottnak és fölöslegesnek tartottam.

– Az illetékesek hivatalosan azonban nem ismerték el, hogy a betegek számát illetően, felsőbb utasításra igencsak fel voltak kerekítve a számok. Az orvosok miért nem tiltakoztak? Féltették a munkahelyüket?

– Nézze, az egészségügy számára pozitív hozadéka is volt a dolognak. Például most először kifizették a százhúsz órányi túlórát, ellátták az intézményeket gyógyszerekkel, s több, régóta esedékes készülékhez is hozzájutottak az elkülönített pluszfinanszírozás révén.

– A szakértők már a választási kampány második fordulójának esélyét latolgatják. Megtörténhet, hogy a tavaly év végi történések a medicinában is megismétlődnek?

– A politikát nem lehet elvonatkoztatni az élet egyetlen területétől sem. Hogy február végén, március elején ismét támadnak majd a vírusok, az valószínű, mivel ez minden évben megtörténik. Azt viszont kétlem, hogy az emberek még egyszer annyira megijedjenek. Előfordulhat viszont, hogy egy valódi vészhelyzetben ez visszaüt. Emlékezzünk csak a pásztorra, aki viccből farkast kiáltott. Amikor egy nap tényleg megjelent a farkas, falubelijei már nem hittek neki.

M. T.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó