2010. január 12., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 192. (865.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tart a választási nagyüzem

Gőzerővel folynak az előkészületek a vasárnapi elnökválasztásra. Kárpátalja területén hat választókerületet alakítottak ki, melyekben összesen mintegy 954 600 szavazásra jogosult polgárt tartanak nyilván.

A Központi Választási Bizottság (CVK) sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a hat kerület közül a técsői a legnagyobb. Ide tartozik a Rahói járás is, összesen 197 ezer választópolgárról tudnak. Mintegy 148 ezren adhatják le voksukat a Beregszászi Territoriális Választókerületben, melyhez a városon és a járáson kívül a Nagyszőlősi járás tartozik még. A legkisebb kárpátaljai választókerület a Munkácsot és a Munkácsi járást magába foglaló. 141 400 szavazó szerepel a nyilvántartásukban.

Megtudtuk: az átmenetileg külföldön élő vagy tartózkodó ukrán állampolgárok is élhetnek alkotmányos jogukkal. A szomszédos országok közül például Magyarországon és Szlovákiában két-két helyen voksolhatnak. Az Amerikai Egyesült Államokban négy, Németországban pedig öt szavazóhelyet alakítottak ki számukra. A külügyminisztérium már el is juttatta a külképviseleteknek a 414 884 szavazócédulát.

A CVK már jóval korábban elkészítette az elnökjelöltek személyes megbízottainak listáját. Öt jelölt, így Viktor Janukovics, Szerhij Ratusnyak, Vaszil Protivszih, Petro Szimonenko és Julija Timosenko a maximális 450 megbízottal vesz részt a vasárnapi megmérettetésen a territoriális választókerületi bizottságokban. Ami a külföldi megfigyelőket illeti, a Központi Választási Bizottság sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a nemzetközi szervezetek 874 főt regisztráltak eddig, közülük 8-an Magyarországról érkeznek.

B. Cs.

(A témával kapcsolatosan csütörtöki lapszámunkban olvashatnak bővebb összeállítást.)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó