2010. január 11., hétfő Országos közéleti lap VI. évfolyam, 3. (866.) Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
" A "narancsos" politikusok egyetlen ígéretüket sem teljesítették"

Viktor Janukovics elnökjelölt, a Régiók Pártja vezére felajánlotta az UMDSZ-nek, a KMKSZ-nek és a románok érdekvédelmi szervezetének az együttmuködést. A szerzodés legfontosabb tézise a kárpátaljai nemzeti kisebbségek érdekvédelme, az uniós és az UNESCO elott vállalt kötelezettségek teljesítése.

A média nagy érdeklodése kísérte Olekszandr Ledidának, a Régiók Pártja megyei szervezete elnökének sajtókonferenciáját. Az országos és a megyei lapok, televíziós csatornák munkatársai mintegy órán át faggatták a legfobb kárpátaljai régióst, miként készül az elnökválasztásra a vidék egyik meghatározó politikai tényezoje. Mindent egybevetve a kérdések széles témakört öleltek fel. Olvasóink figyelmébe ajánljuk a média munkatársaival folytatott eszmecsere során Olekszandr Ledida által vázolt téziseket.

"Nem titok, hogy Viktor Medvedcsuk Julija Timosenkónak dolgozik..."

A 2004-es választásokról

2004-ben mindenki csak színlelte, hogy Viktor Janukovics mellett áll, neki dolgozik. Véleményem szerint öt évvel ezelott senki nem akarta, hogy Viktor Janukovics vagy Viktor Juscsenko legyen az elnök. Az eredeti forgatókönyv szerint egy harmadik személyt kellett volna megválasztani.

Arról, hogy miben különbözik a mostani az öt évvel ezelotti elnökválasztástól...

Ne felejtsük el, hogy 2004-ben csak két nagy tábor létezett: a narancsosok és a kék-fehérek. Mára radikálisan megváltozott a helyzet. Ma az összes politikus igyekszik letagadni "narancsos" múltját. Értheto, hogy senki nem mer felelosséget vállalni azért, hogy egyetlen ígéretüket sem tartották be. Mi történik? Timosenko minden igaz és igaztalan ürüggyel elhatárolja magát Juscsenkótól. S ugyanezt teszi Juscsenko Timosenko vonatkozásában. A Népi Ruh pedig mindkettot vádolja. Ennek alapján aktivizálódnak Tyahnibok szélsoséges radikálisai. Juscsenkónak, 2004 politikai sztárja népszeruségének romjain pedig olyanok "legelésznek", mint Timosenko, Jacenyuk, Tyahnibok és maga a jelenlegi elnök. Ja, és a kárpátaljai jelölt.

Az idegenek kinevezéseirol...

Ma már nem titok, hogy Viktor Medvedcsuk Julija Timosenkónak dolgozik. Utóbbi hálája jeléül átengedte csatlósának Kárpátalját. Nem emlékszem rá, hogy valaha is ennyi galíciai vezetot ültettek volna eroszakkal a nyakunkba. Az általuk képviselt politikai eronek ezért felelnie kell. Elvégre a BJUT-nak vidékünkön is vannak képviseloi. Az ésszeru az volna, hogy az o soraikból választanák a legrátermettebbeket a különféle állami struktúrák élére. Így azonban ez földijeink nyílt semmibevétele. Talán a mi megyénkben nincsenek kiváló adóügyi vagy környezetvédelmi szakemberek? Meggyozodésem, hogy a szocdemek a továbbiakban is nyakra-fore nyomnák ide az idegen szakikat.

A nemzeti kisebbségekkel való együttmuködés...

Viktor Janukovics elnökjelölt, a Régiók Pártja vezére felajánlotta az UMDSZ-nek, a KMKSZ-nek és a románok érdekvédelmi szervezetének az együttmuködést. A szerzodés legfontosabb tézise a kárpátaljai nemzeti kisebbségek érdekvédelme, az uniós és az UNESCO elott vállalt kötelezettségek teljesítése. Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével és a románokkal rendben is van a megállapodás. Kovács Miklós azonban (ki tudja, miért) kivár, taktikázik. Nem titkolom, én ellenzem a nemzetiségi kérdések politikai célokra való felhasználását. Ha a kisebbségeknek problémáik vannak, azokat a politikai érdekeken felülemelkedve kell megoldani. Ugyanez vonatkozik a szlovákokra, örményekre, zsidókra, németekre és valamennyi Kárpátalján élo nemzetiségre.

A kárpátaljai turizmusról és az új típusú influenzáról...

Higyjék el, nem az influenzáról van itt szó. Itt élünk, ebben a gyönyöru kis megyében. És nagyon jól tudjuk, hogy errefelé minden osszel és tavasszal megjelenik a járvány. Az idojárás hidegre váltával azonban a járványkérdés magától megoldódik. A kormány állítólag még tavasszal kiutalt 50 millió hrivnyát a sertésinfluenza elleni harcra – közel egy hrivnya jutott minden állampolgárra. A járvány azonban mégis megérkezett. Csakúgy, mint a gazdasági válság. Pedig arra senki nem készült. A dolog számunkra érdekes vetülete, hogy Kárpátalján senkinél nem mutatták ki a H1N1 vírust. Ennek ellenére Kárpátalját is a járvány sújtotta nyugatukrán övezethez sorolták. Tették ezt tudatosan és azzal az alantas szándékkal, hogy padlóra küldjék a vidékünkön nagy lendülettel fejlodo turisztikai ágazatot. Máskor ebben az idoszakban 85–90 százalékos telítettséggel üzemelnek a turistaszállóink, az idén ez a mutató csak 3–5 százalék volt.

"Az elnökválasztás elso körét követoen feltehetoen mindent elkövetnek majd a szabad véleménynyilvánítás megakadályozásáért…"

Esélylatolgatás: ki lehet Ukrajna elnöke...

A mi jelöltünk legkomolyabb ellenfele vidékünkön kétségtelenül Julija Timosenko. A felmérések szerint pillanatnyilag 3–3,5 százalékkal elozzük meg. Igaz, vannak járások, ahol a regnáló kormányfonek nagyobb a támogatottsága. A többség azonban Viktor Janukovics gyozelmét akarja. Én biztosra veszem, hogy a mi jelöltünk a legesélyesebb.

A választások esetleges elmaradásáról...

Az elnökválasztás elso körét követoen mindent elkövetnek majd a szabad véleménynyilvánítás megakadályozásáért. Személyes véleményem, hogy az elso kört követoen az elnöki szék két várományosa között olyan különbség lesz, mely lehetetlenné teszi megjósolni: mi lesz a második kör után.

A közigazgatási erotartalékokról...

A Régiók Pártja Kárpátalján nem rendelkezik valós közigazgatási eroeszközökkel. Ezek felett a jelenlegi elnök rendelkezik. Gondolok itt mindenekelott a megyei közigazgatás elnökére, a helyetteseire és a járási közigazgatások elnökeire. De mert Juscsenko népszeruségi mutatója alapján aligha kerülhet be a második fordulóba, joggal feltételezem, hogy számos tisztviselo lojálisan viszonyul majd a többi jelölthöz.

Volodimir Usenko

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó