2010. január 11., hétfő Országos közéleti lap VI. évfolyam, 3. (866.) Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-Szög

Finiséhez érkezett az ukrajnai elnökválasztás, melynek potenciális esélyese az a Viktor Janukovics, aki választási megállapodást kötött a nemzeti kisebbségekkel, köztük az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ), állapítja meg a témának szentelt elemzésében Medgyesi Ádám újságíró. A Kitekintő honlapján olvasható összeállítás azt boncolgatja, hogyan érintheti az ukrajnai magyarokat az elnökválasztás eredménye?

Vass Tibor, a Magyarok Kijevi Egyesületének elnöke (Kijev):

– Az ukrajnai magyarságnak ebben az országban egyetlen érdeke lehet, és ez – a megmaradás. Sajnos az esélyünk csökken. Minden magyar embert arra szeretnék felszólítani, úgy szavazzon, hogy megmaradhasson magyarnak. Az elnökjelöltnek ebben a hitben, legalább az ígéret szintjén, erosíteni kellene bennünket.

A jelenlegi hatalom meg akarja szüntetni a magyar nyelvu oktatást. Végso célja az, hogy gyerekeink a fejfánkra se tudják helyesen felírni a nevünket. Aki erre törekszik, az a jelenlegi elnökre és miniszterelnökre adja majd a szavazatát.

2004-ben én mindent megtettem annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság támogassa azokat a személyeket, akik megteremtették a jelenlegi helyzetet. Tévedtem, és megkövetem azokat, akik hittek nekem. Mindenkinek joga van saját belátása szerint dönteni, de tudnia kell, hogy ezzel a gyerekei és az unokái fölött ítélkezik. Ha közömbös számára, milyen nyelven emlékeznek majd meg róla, akkor huséges ukránként a jelenlegi hatalomra szavaz. Én nem szeretnék még egyszer tévedni és másokat is becsapni, ezért jó lenne, ha mindenki érzékelné saját felelosségét.

Medvigy István megyei képviselo (Beregszász):

– A mostani elnökválasztáson dol el Ukrajna sorsa. Szinte minden attól függ, ki lesz az elnök. A magyarságnak olyan elnökre van szüksége, aki úgy bennünket, mint minden nemzeti közösséget támogatni fog. Például úgy, hogy biztosítja az anyanyelvük használatát. Én egy ilyen jelöltet látok, mégpedig Viktor Janukovicsot. Magától értetodo, hogy a választásokat követoen ki kell harcolni, hogy a szerzodésben foglaltak be legyenek tartva. El kell érnünk, hogy iskoláink ne sorvadjanak tovább, hogy a magyar gyerekek a jövoben is anyanyelvükön tanulhassanak, s közben elsajátítsák az ukrán nyelvet. A választáson minden magyar embernek a mellé az elnökjelölt mellé kell állnia, aki minket is támogatni fog.

Hunyadi Károly vállalkozó (Tiszaújlak):

– Magyar embernek születtem, s ilyen embernek, ilyen szellemiségben neveltek a szüleim. Ennek fényében nem mondhatok mást: csak olyan jelöltet fogok támogatni, aki visszaadja azokat a jogokat, lehetoségeket a kárpátaljai magyarságnak, a fiataloknak, amit elvettek tole. Mi ugyanis nem idegenek vagyunk. Itt születtünk, és itt is szeretnénk élni, ahogy eddig: magyarként.

Ez viszont csak abban az esetben történhet meg, ha élni tudunk azokkal a jogokkal, amit – csak csendben jegyzem meg – az alkotmány és a törvények biztosítanak számunkra. Ha Ukrajnában kisebbségbarát államfo és kormány lesz hivatalban. Nincs mese, vissza kell vonni az oktatási és tudományos minisztérium rendeleteit.

Ambrus Pál iskolaigazgató (Técso):

– El kell különíteni a jót a rossztól. Elvileg két esélyes van. Az elnökjelöltek névsorában Viktor Janukovics az egyedüli, akinek van nemzetiségi politikája, ami ráadásul nekünk is megfelel. És ha én magyarnak vallom magam, nem nézhetek a tükörbe, ha nem rá szavazok. Ezt nem agitációként mondom, egyszeruen tisztában kell lenni a jelenlegi helyzettel. Valaki mellett le kell hogy tegyük a garast. Nem biztos, hogy neki van ránk szüksége, hanem nekünk rá! Egyértelmu, hogy Janukovics csak jobbat hozhat, rosszabbat nem. A jelenlegi vezetés pedig csak rosszabbat, mert jobbat nem tud. Ezt igazolja: bár a Régiók Pártjának elnöke hozta be az emelt szintu érettségit, de o azt mondta: minden nemzetiség az anyanyelvén vizsgázzon. Ellenben az új kormány ezt a határozatot visszavonta, és létrehozta azt a helyzetet, amiben vagyunk.

Ember Balázs polgármester (Kisdobrony):

– Az elnökválasztáson részt kell vennünk, hogy ne mások döntsenek helyettünk. Nem vagyunk sokan, ezért fontos, hogy minél többen elmenjünk szavazni. Csak így vesznek észre bennünket, hiszen az elemzok kimutatják, hogyan szavazott a magyarlakta régió.

Figyelembe kell venni, hogy kik azok a jelöltek, akik felvállalják a kisebbségek érdekeit is. A magyarságnak – függetlenül attól, ki melyik mérvadó magyarságszervezet tagja – az ilyen elnökaspiráns mellett egységesen kell kiállnia. Érdekvédelmi szervezeteinknek pedig az a feladatuk, hogy a választópolgárokhoz eljuttassák: ki az, akitol várhatunk valamit. Szeretném, ha az emberek tudatosan, nem pedig véletlenszeruen döntenének.

Vass János Jeno önkormányzati képviselo (Beregrákos):

– Azért vagyok Viktor Janukovics mellett, mert támogatja a nemzetiségek, így a magyarok nyelvi és kulturális jogainak biztosítását. S bízom benne, hogy az elképzeléseibol sok minden megvalósulhat. Nagy szükség lenne rá! A jelenlegi vezetés alatt kisebbségellenes intézkedések születtek, emiatt számos dolog, például az oktatási hálózatunk, ezen keresztül pedig az identitásunk megorzése került veszélybe.

Nem tagadom: bízom benne, hogy amennyiben Viktor Janukovics lesz az elnök, munkahelyek teremtodnek, fejlodni fog az ipar és a mezogazdaság, elmaradnak az ukrán–orosz gázviták, s az országban az európai normák szerinti politikai kultúra fog érvényesülni.

Gladkih Nagyezsda, a Krími Magyar Társaság elnöke (Szimferopol):

– Katasztrófa, ami az országban zajlik. Az ukrán nyelvet senki sem nyomta el, most meg a magyart ki akarják szorítani az iskolákból… A Krímen annyival kisebb a probléma, hogy a felsooktatási intézményekben oroszul is oktatnak.

A kárpátaljai magyaroknak csak azt tudom üzenni: elemezni kell a jelöltek eddigi tevékenységét, programját, illetve figyelni kell az országban zajló folyamatokat. Csak így tudnak helyesen dönteni, már ha fontos, hogy megorizzék identitásukat. Jelzésértéku, hogy a felmérések szerint a Krími Autonóm Köztársaság polgárainak 87 százaléka Viktor Janukovicsot támogatja. A krími alkotmány szerint itt az ukrán mellett az orosz és a krími tatár is államnyelvnek számít. Kárpátalján ez a státus a magyar nyelvet is megilleti, ami egyébként Viktor Janukovics programjában szerepel is.

Kádár Rozália, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség Beregszászi Járási Szervezetének elnöke (Beregszász):

– Tényleg a létünk a tét. A jelenlegi nacionalista kormány teljesen aláásta magyar iskoláink létét. Az oktatási minisztérium rendelkezései olyan lehetetlen helyzet elé állítják a szüloket, hogy azok önszántukból íratják át vagy adják gyermekeiket ukrán iskolába. Így a magyar intézményekben nem marad gyerek, s nem kell azokat úgymond "fentrol jövo parancsra" bezárni, megszunnek önmaguktól.

Márpedig ha elveszítjük iskoláinkat, csak egy lépés, hogy elveszítsük anyanyelvünket is. Mi nem szolgák, hanem a többséggel egyenrangú állampolgárok szeretnénk lenni. Olyan elnökjelöltet kell támogatnunk, aki biztosítani akarja és tudja alkotmányos jogainkat, és orvosolni képes gondjainkat. Szerintem egyedül Viktor Janukovics programja tartalmazza a problémáink pozitív megoldásának lehetoségeit. Aki tehát magyar akar maradni, s unokájával is magyarul szeretne beszélni, szavazzon Viktor Janukovicsra!

Bíró Vencel vállalkozó (Fertosalmás):

– Az elozetes felmérések és az én véleményem szerint is a két elnökjelölt, aki bekerül a második fordulóba, Viktor Janukovics és Julija Timosenko. Mivel számomra az elobbi a szimpatikusabb, én mellette vagyok. A jelenlegi hatalom ugyanis az évek során már eljátszotta esélyét. Sok mindenrol lehetne beszélni. Például arról, hogy az oktatási és tudományos minisztérium rendeleteivel tönkretették a magyar oktatást, a tankönyvellátást. Láttam, ahogy az egyik országos televíziós csatorna élo musorában a kárpátaljai magyarságot gyalázták. Megdöbbento és felháborító volt! Ilyesmit nem szabad megengedni.

Braun Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnökhelyettese (Gát):

– Elsosorban arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy Kárpátalján és Ukrajnában a magyarság helyzete jelen pillanatban eléggé nehéz. Megyénkben évszázadokig a békés együttélés volt a jellemzo a többi nemzetiséggel, sajnos manapság ezt nem lehet elmondani. A jelenlegi ukrán politika, amely a kisebbségekkel szemben folyik, elfogadhatatlan.

Az elnökjelöltek programjainak elolvasása után megjegyezném: a Régiók Pártja elnökének a programjával értek egyet, mivel abban szerepel az Ukrajnában élo kisebbségek felkarolása. Ez pedig reményt ad arra, hogy az elkövetkezo idoszakban pozitív változások történjenek.

Ötvös Ida vállalkozó (Visk):

– Az elnökválasztás azért fontos számunkra, hogy megmaradjon az oktatásunk, a szimbólumaink, például a viski Turul. Szeretném, ha az unokáim is magyar iskolában tanulhatnának tovább. Egyértelmu, hogy olyan embert érdemes és kell támogatni, aki mindennek biztosítását írásban vállalta.

Persze, félek attól, hogy most is megpróbálnak megosztani bennünket. Nem jó a széthúzás, hiszen egységben az ero. Csak így változtathatunk azon a sorson, amelyet a jelenlegi kormány számunkra kiszabott. Az sem old meg semmit, ha homokba dugjuk a fejünket, és otthon maradunk. Ha valamikor, most össze kell fognia a kárpátaljai magyarságnak, mert a jelenlegi helyzeten változtatni kell.

Majoros Mónika, a Sislóci Dobó István Középiskola igazgatója (Ungtarnóc):

– Ha így folytatódik minden, ahogy az utóbbi években, mi lesz a gyerekekkel és a tanárokkal? Elvégre egy pedagógus is az anyanyelvén tudja a leghatékonyabban átadni tudását! Nyilvánvaló, hogy a jövo évi elnökválasztás az emelt szintu, illetve a magyar nyelv további sorsa szempontjából is kiemelkedo jelentoségu. Végeredményben oktatási rendszerünk, ezen keresztül pedig közösségünk jövojérol van szó.

Rendezni kell az anyanyelvu oktatás biztosításának feltételeit, a tankönyvellátástól kezdve a magyar nyelvu felvételiig. Csak ily módon lehet garantálni a gyerekek esélyegyenloségét. Remélem, az elnökválasztás után végre pozitív irányba mozdulnak el a dolgok.

Szalontai László vállalkozó (Barkaszó):

– Minden választás fontos, de ez most különösen az. A fejétol buzlik a hal! A kormány Julija Timosenko miniszterelnöktol kezdve Ivan Vakarcsuk oktatási miniszterig nacionalista politikát folytat. Közösségünk szempontjából a helyzet most súlyos, de még rosszabb is lehet. Csak sajnálni tudom azt a magyart, aki a jelenlegi vezetésre adja a voksát, amikor az úgyis csak kihasználna és elnyomna minket.

Éppen ezért az országban fordulatra van szükség. Olvastam a Régiók Pártja elnökének programját. O legalább nem a levegobe beszél, hanem vállalta, hogy támogatja a nemzetiségeket. Aki nem Viktor Janukovicsra szavaz, az én szememben nem magyar ember!

Stul Pál polgármester (Verboc):

– Az elnökválasztáson a Régiók Pártjának elnökében, Viktor Janukovicsban gondolkodom. O az egyetlen jelölt, aki a kárpátaljai magyarság szempontjából fontos kérdésekben komoly lépéseket tud tenni, amit egyébként más jelölt nem is ígér. Például a jelenleginél jóval nagyobb önrendelkezést akar adni a helyi tanácsoknak. A régiósok elfogadják azt a nyilvánvaló tényt, hogy Ukrajna többnemzetiségu ország.

Viktor Janukovics a legjobb elnökjelölt, amit az is igazol, hogy miniszterelnöksége alatt az országban stabil volt a helyzet. Az emberek és az önkormányzatok tudtak tervezni, mert nem volt bizonytalan a holnap. Erre lenne ismét szükség.

Kromák András, a Beregszászi Városi Tanács képviseloje (Beregszász):

– Az elnökválasztás tétje a fordulat. Magyarán szólva megvalósulhat az a reményünk, hogy véget ér a jelenlegi politika, amely az utóbbi négy-öt évben Ukrajnát jellemezte. Vagyis meg fog változni a negatív, a magyarságellenes politika. Úgy gondolom, a kárpátaljai magyarságnak a jelöltek közül nyilvánvalóan azt kell választani, s amellett kell letennie a voksát, aki legalább valamilyen szinten mellettünk áll. Személy szerint a Régiók Pártjának elnökében, Viktor Janukovicsban látom a megfelelo embert. Ne feledjük: o az, aki legalább ígért és vállalt is valamit a nemzetiségek irányába. Így legalább, ha más nem is, de reményünk van.

Bíró Tibor v?llalkoz? (Makkosj?nosi):

– Nálam eldöntött tény, kire adom a voksomat. Viktor Janukovics az egyetlen elnökjelölt, aki megállapodást kötött a kisebbségek képviselőivel: a magyarokkal, a románokkal és az oroszokkal is. Véleményem szerint ez nagyon megnyerő és szimpatikus lépés volt részéről. Rajta kívül egyik jelölt sem tett ilyet.

Egyébként mindig is Janukovics volt a legszimpatikusabb vezető számomra. Amikor ő volt hatalmon, legalább egy folyamatos felemelkedést, politikai, illetve gazdasági stabilitást lehetett érezni. Sajnos ez nem mondható el az elmúlt 4–5 évről: nemhogy stabilitásról nem beszélhetünk, hanem óriási visszaesést tapasztalhatunk. Senki nem tudja, mi lesz holnap, még egy napra sem lehet előre tervezni. Viktor Janukovics az a jelölt, aki nemcsak akar, de tud is tenni értünk.

Szabó Tibor koreogr?fus (Eszeny):

– Kétségtelen tény, hogy a kárpátaljai magyarság megmaradásának kulcsa az anyanyelv és a népi, nemzeti kultúra megőrzése, ápolása, oktatása. Amennyiben ennek feltételei nincsenek biztosítva, szülessenek akármilyen szép programok, akár már rövid távon is megkérdőjeleződik az identitás megőrzése. Sajnos, az utóbbi években éppen ezek a dolgok kerültek a legnagyobb veszélybe. Közösségünknek a tiltakozáson kívül van még egy lehetősége. Éspedig az, hogy az elnökválasztáson olyan jelölt mellett teszi le a voksát, aki kisebbségbarát politikát kíván folytatni. Ennek egyrészt jelzésértéke van, viszont ha az elnökaspiráns megnyeri a választást, gyakorlati haszna is lehet.

Kótun Jolán pedag?gus (Munk?cs):

– A gazdasági problémákat a jelenlegi vezetés úgy próbálja "megoldani", esetleg elterelni róla a figyelmet, hogy megsértik a nemzetiségek jogait. Pedagógusként látom, hogy mi a helyzet az anyanyelvű oktatásban. Legújabban a magyar tankönyveket ignorálják. Diákjaink a Munkácsi Állami Egyetem főiskolai részén eddig anyanyelven is folytathatták tanulmányaikat, mert volt magyar csoport. Szeptembertől – a tanítóképzőn kívül – nincs. Akik itt tanultak, ukrán csoportba kerültek egy tollvonás következménye miatt.

Viktor Janukovics viszont felvállalja a kisebbségek védelmét. És amennyiben jönne egy más oktatási miniszter, könnyen megoldhatná a bennünket érintő problémákat.

Ráti Éva járási képviselo (Nagydobrony):

– Természetesen Viktor Janukovics a megfelelo jelölt. A miértre hosszan lehetne sorolni a válaszokat. Számomra fontos és megnyugtató, hogy elnökként a nemzetiségeket is képviselni kívánja. Így Ukrajna egyenlo állampolgáraiként élhetnénk.

A személye egy lehetoség. Annak lehetosége, hogy megmaradhatunk magyarnak, hogy gyermekeink, unokáink anyanyelvu iskolákban tanulhatnak, és magyar nyelven felvételizhetnek a felsofokú oktatási intézményekbe. Az egyik legfontosabb feladat a különbözo oktatási rendeletek eltörlése. Ezt csak o ígérte meg, ráadásul írásba is fektette a Gajdos Istvánnal, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnökével megkötött szerzodésben.

Szabó Ambrus önkormányzati képviselo (Nagypalád):

– Tény, hogy Viktor Janukovics az egyedüli elnökjelölt, aki programjában felvállalja az országban élo kisebbségek problémáját. Örülök annak, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel választási együttmuködést kötött, s remélem, a szerzodés pontjai megvalósulnak. Minderre nagy szükség lenne, mert Ivan Vakarcsuk oktatási és tudományos miniszter nagyon sok gondot okozott a kárpátaljai magyarságnak.

Abban is bízom, hogy amennyiben a Régiók Pártjának elnökét választják meg, jobb helyzetbe kerül az agrárszektor. Mert most a nullán van. Ez azért is fontos kérdés, mert a kárpátaljai magyarság jelentos része mezogazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozik, illetve foglalkozott. Nagy szükség lenne az állam anyagi ösztönzésére, hogy akik abbahagyták a gazdálkodást, ismét kedvet kapjanak hozzá.

Cseh Piroska, a Beregszászi Városi Tanács UMDSZ-frakciójának tagja (Beregvégardó):

– Az elnökválasztásnak óriási tétje van a kárpátaljai magyarság számára. Az elmúlt öt évben veszélybe került közösségünk léte: a szabad oktatás, a szabad nyelvhasználat, a szabad sajtó. Emiatt egy kicsit minden magyar édesanyának félelem van a szívében, hogy vajon majd az unokája is magyar nyelven imádkozhat-e, éspedig magyar templomban?

Egyetlenegy jelölttol kapott a kárpátaljai magyarság olyan ígéretet, ami azzal biztat, hogy a választások után fellélegezhet. Viktor Janukovics írásba adta, hogy hatalomra kerülése esetén a kárpátaljai magyarság megtarthatja oktatási intézményeit, melyekben anyanyelven tanulhatnak, vizsgázhatnak.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó