2010. január 11., hétfő Országos közéleti lap VI. évfolyam, 3. (866.) Különszám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Timosenko új gazdasági rekordjai, avagy út a semmibe

Mint ahogy az várható volt, Julija Timosenko kormányzása az ország számára egyet jelentett a gazdasági katasztrófával, s a nemzeti össztermék rekordméretű csökkenését eredményezte.

"Hősi munkájának" következményeit az ukrajnaiak nemzedékei fogják megszenvedni.

A statisztikai hivatal, bármennyire is igyekezett elkendőzni Ukrajna reális gazdasági helyzetét, megszépíteni egyes statisztikai tényeket, végeredményben kénytelen volt beismerni, hogy 2009 első negyedévében a múlt esztendő azonos időszakához képest a gazdaság 20,3 százalékkal esett vissza. Még a hivatalos számítások szerint is 2008 negyedik negyedében a visszaesés 8 százalékos volt, viszont 2009 április-júniusában már 17,8 százalék.

Összességében ez év kilenc hónapja alatt a veszteség elérte a 33,6 százalékot, s ez is rekord, mivel az eddigi legnegatívabb mutató, melyet 1994 azonos periódusában mértek, 22,9 százalékot tett ki.

Az elmúlt nyolc esztendőben a nemzeti össztermék átlagos növekedése 6,9 százalékos volt (ezt csak Viktor Janukovics kormányzása idején haladta meg, akkor elérte a 7,9 százalékot). 2009 bebizonyította, az ország gazdasága gyakorlatilag mindent elvesztett, amit Viktor Janukovics kormánya megteremtett.

A gazdaság harmadának elvesztése hűen igazolja a katasztrófa reális szintjét. Ilyen mértékű visszaesést még a 90-es években sem éltünk át, s hasonlót egyetlen országban sem regisztráltak.

Ezért a "világrekordért" Timosenkónak és csapatának tartozunk "köszönettel", mivel az ő kormánya kizárólag a politikai harcra, az önreklámozásra pazarolta az időt, figyelmen kívül hagyva a polgárok és az ukrán állam érdekeit.

Az állami statisztikai bizottság adatai szerint a krízist leginkább az építőipar szenvedte meg, melynek teljesítménye a felére esett vissza. 2009 januárja és szeptembere között az ország építőipari vállalatai mindössze tizenötmilliárd hrivnya értékű munkát végeztek el, ami a megelőző év azonos időszaka teljesítményének csupán 45,1 százaléka. Mindemellett figyelmeztető tény, hogy az ágazat valamennyi részlege alulteljesített.

2009 első negyedévében mindössze 2 268 000 négyzetméter lakterületet adtak át, ami a független Ukrajna fennállásának leggyengébb mutatója, még a kezdeti, ugyancsak nehéz évek produkcióját sem éri el.

Mindez amellett történhetett meg, hogy a Timosenko vezette kormány meghirdette az "Ukrán fejlődés – az emberekért és nem a politikáért" hangzatos programját, s Ő megígérte: mindent megtesz az építőipar fejlesztéséért, elősegíti az állami és a magánépítkezések, ezen belül a lakások építésének növekedését, elősegíti, hogy a lakosság széles köre saját otthonhoz juthasson. Mindemellett arra is ígéretet tett, hogy kidolgozza a gazdasági és szociális fejlesztés 2009–2016-ra vonatkozó tervezetét, megvalósítja a lakóházak rekonstrukcióját…

Az, hogy az ukrajnai gazdaság teljesítménye a kétharmadára csökkent, többek között azoknak az előnytelen szerződéseknek is "köszönhető", melyeket Timosenko írt alá Moszkvával a gázszállítással kapcsolatban. Ennek következtében 2009 első felében Ukrajna a gazdasági visszaesés tekintetében rosszabb mutatót produkált valamennyi európai országnál, de még a FÁK-országok között is sereghajtó lett. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a tárgyalt időszakban Moldávia gazdasága 24,9, Kirgizsztáné 17,9, Oroszországé 14,9, Tadzsikisztáné 13,3 százalékkal esett vissza. Emlékeztetőül: Ukrajnában ez a mutató meghaladja a 31 százalékot. A szemléletesség kedvéért: 2007-ben, a Janukovics-kormány idején a termelés 11,8 százalékkal növekedett.

Nem bírta ki a Timosenko-kormány "áldásos tevékenységét" a feldolgozóipar sem, melynek teljesítménye 2009 január-szeptemberében a múlt esztendő azonos időszakához képest 36,5 százalékkal esett vissza. A gépgyártás volumene a felére csökkent. Viktor Janukovics miniszterelnöksége idején 2007 analóg időszakában a megelőző periódushoz viszonyítva 25 százalékkal nőtt.

A Julija Timosenko "Ukrán fejlődés – az emberekért és nem a politikáért" programjában vállalta, hogy a gazdaság egésze előrelép, korszerű technológiákat honosítanak meg, melyek révén az egész komplexum világszínvonalúvá válik, s biztosítja Ukrajna megerősödését.

Mint látható, ebből nem lett semmi. Viszont rekordgyorsasággal csökkentek a befektetések, s ezzel egyidejűleg az új munkahelyek teremtése. Közel 40 százalékkal kevesebb pénz került a vállalatok alaptőkéjébe, ez pedig ellehetetlenítette az üzemek tevékenységét, s igen negatívan hat majd a továbbiakban is, egész ágazatok jövőjét veszélyezteti.

2009 első negyedévében az export és a szolgáltatások 2008 analóg periódusához képest 36,6 százalékkal esett vissza. Az import 46,4 százalékkal csökkent.

A Julija Timosenko nevével fémjelzett "Ukrán fejlődés – az emberekért és nem a politikáért" program még a gazdasági ösztönzési rendszer átdolgozásáról, a befektetések támogatásáról, az ipar energia- és nyersanyag-igényének csökkentéséről, az újrahasznosítás szintjének emeléséről, a komplex automatizálásról, a számítástechnika meghonosításáról, a munka termelékenységének sosem látott növekedéséről szólt. Azt is ígérte, hogy ösztönzik az ipari termékek exportját.

Annak ellenére, hogy a honi gazdaság a mély krízis állapotában van, Timosenko olcsó politikai reklámfogásokkal arról igyekszik meggyőzni Ukrajna lakosságát, hogy jelentős sikereket ért el. A gazdaság példa nélküli visszaesése, a nemzeti össztermék csökkenése viszont egészen másról tanúskodik, s egészen másról győz meg valamennyi ukrajnai állampolgárt.

Kovácsevics János

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó