2010. január 9., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 191. (864.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar és ukrán sportélet 2009-ben

Év elején jó szokásunk összegezni, számot vetni. Az előző lapszámunkban vidékünk sportját vettük górcső alá, ezúttal a magyar és az ukrán sikereket, kudarcokat, botrányokat boncolgatjuk.

A számtalan siker ellenére nem zárt felhőtlen évet a magyar sporttársadalom. Kezdődött a sor Marian Cozma meggyilkolásával, majd Ocskai Gábor hirtelen halála rázta meg a sport- és közéletet.

Békésebb vizekre evezve, a magyar jégkorong-válogatott 70 év után szerepel ismét a legjobbak között, a svájci világbajnokságot azonban győzelem nélkül zárta és búcsúzott az élvonaltól.

A múlt év világbajnokságain az olimpiai versenyszámokban nyolc aranyérmet szereztek a magyar sportolók. A legeredményesebbek a kajak-kenusok voltak, akik egymaguk négy aranyérmet szereztek, mindet a női számokban (Janics Natasa 200-on, Kovács Katalin, a Kozák Danuta, Szabó Gabriella páros és a Kozák, Kovács, Janics, Benedek négyes pedig 500 méteren). A kajak-kenusok mögött az úszók lettek a másodikok, akik az idei római világbajnokságon két számban győztek. Gyurta Dániel (200 mell) és Hosszú Katinka (400 vegyes) aranyérmes lett.

A magyar futball nagy ősze lehetett volna... Az U20-as válogatott ugyanis eljutott az egyiptomi világbajnokságra (amelyen bronzérmet szerzett), a nagyválogatott nagyon jó pozícióból várhatta az utolsó négy selejtezőt (csak a dánok elleni, tét nélküli összecsapást sikerült megnyerni), és sokáig tartó böjt után, ismét feljutott egy magyar csapat, a Debrecen a legrangosabb európai kupasorozat, a Bajnokok Ligája főtáblájára. Végül a hajdúsági együttes nulla ponttal végzett, vele együtt a Liverpool pottyant ki a BL mezőnyéből, amely a Lokin kívül mást nem tudott megverni – és a Debrecent is mindkétszer csak 1–0-ra. Nem kételkedünk benne, a Debrecen a hat meccs alatt rengeteg tapasztalattal (is) gazdagodott.

A magyar labdarúgó-válogatott mindössze öt ponttal lemaradva a legjobban szereplő Dánia mögött zárta a 2010-es dél-afrikai világbajnokság 1-es számú európai selejtezőcsoportját, ráadásul a papíron gyengébb ellenfelei (Albánia, Málta) ellen hosszú idő után végre begyűjtötte valamennyi megszerezhető (ezúttal 12) pontot. De a magyar labdarúgó-válogatott ezúttal sem tudott egyetlen világszinten "jegyzett" csapatot legyőzni tétmérkőzésen – leszámítva persze a kijutástól már diadalittas dánok elleni, amúgy semmit sem jelentő koppenhágai selejtezőn aratott sikert –, és immár 24 éve nem lehet ott a világ legjobbjainak seregszemléjén.

Az U20-as magyar labdarúgó-válogatott bronzérmet szerez az egyiptomi világbajnokságon. Egervári Sándor tanítványai a nyolcaddöntőben a csehek ellen diadalmaskodtak büntetőkkel, a nyolc között az olaszokat győzték le hosszabbításban, az elődöntőben azonban hatalmas küzdelemben kikaptak a későbbi győztes ghánaiaktól. A bronzmérkőzésen a Costa Rica-iak ellen nyert a csapat, 11-esekkel. Gulácsi Péter, Németh Krisztián mellett a kárpátaljai származású Koman Vladimir is hozzájárult a sikerhez.

Ha az egyéninek nevezett sportágakat vizsgáljuk, idén nem sok babér termett a magyaroknak. Igazán nagyot, Madár alkotott, aki cirkálósúlyúba ruccant, lemondva a félnehézsúlyú vb-övéről a Bokszvilágtanács (WBC) koronájáért, s legyőzte az olasz Giacobbe Fragomenit. Balzsay Károly nem tudta megvédeni világbajnoki címét, Szávay nem találta önmagát, Talma 250-es géposztályban debütált, majd hamar távozott.

A Sahtar Doneck történelmet írt és megnyerte a labdarúgó UEFA Kupa utolsó kiírását, az isztambuli döntőben a Werder Brement 2–1-re győzte le. Ám a döntőig is komoly menetelést láthattunk, hisz olyan együtteseket győzött le a bányászcsapat, mint a Tottenham, a CSZKA Moszkva, az Olympique Marseille, a Dinamo Kijev.

2006 után ismét a világbajnokság kapujában volt az ukrán labdarúgó-válogatott. Mihajlicsenko vezényletével csoportmásodikként zártak a kék-sárgák, úgy hogy az utolsó fordulóban a korábban továbbjutott Angliát győzték le, ám a pótselejtezőből Görögország ellen gól nélküli döntetlennel végződött Ukrajna athéni vendégjátéka majd, hazai pályán a Donbasz Arénában, Doneckben 1–0-ás vereséget szenvedtek el. Ezzel szertefoszlottak a vb-álmok... Sevcsenko a könnyeivel küszködött...

A belgrádi Universiadén, az egyetemisták és főiskolások seregszemléjén az ukrán válogatott megismételte két évvel korábbi sikerét. A kék-sárgák a döntőben az azúrkékekkel léptek pályára. Kiélezett csatában dőlt el az aranyérem sorsa, végül 3–2-es végeredménnyel az ukránok állhattak a dobogó legfelső fokára. Két kárpátaljai, Bobal Mátyás és Vladiszlav Mikuljak is erősítette a győztes csapatot.

A nyáron nem kis meglepetésre hazaigazolt nevelőklubjához, a Dinamo Kijevhez Andrij Sevcsenko.

Nem múlhatott el Klicskó-sikerek nélkül a 2009-es év. Vitalij és Volodimir 4–0-val zárta az idényt. Vitalij címvédéssel kezdte az évet, az ukrán óriás a 9. menetben kiütéssel győzött a kubai Juan Carlos Gómez ellen. Három hónapra rá Volodimir lépett a szorítóba a sérülés miatt visszalépő David Haye helyett az üzbég Ruszlan Csagajevvel. A 33 éves Klicsko mindhárom övét – WBA, IBF, IBO – megvédte, ötvenhatodik meccsén ötvenharmadik győzelmét érte el. Ismét Vitalij következett, aki a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoki övét védte meg, miután kihívója, Cris Arreola a tizedik menetben nem tudta folytatni a küzdelmet. Majd rövid 77 nap után ismét szorítóba lépett Vitalij, ezúttal Kevin Johnson volt az áldozat.

Tavaly két új hipermodern stadiont is átadtak. Megnyitotta kapuit a Sahtar Doneck új, 50 ezer férőhelyes, szupermodern létesítménye, a Donbasz Aréna. A Sahtart pénzelő mágnás, Rinat Ahmetov 400 millió dollárból alakíttatta ki az új stadiont, amely a 2012-es Európa-bajnokság egyik helyszíne lesz. Ugyancsak az Eb-re készült a harkivi stadion, a Metaliszt új otthona 41 ezer férőhelyes.

Ám a botrányok sem kerülték el az ukrán sportéletet. A Kijevi Közigazgatási Bíróság első fokon döntött az ukrán labdarúgó élvonal, a Premier Liga felszámolásáról. Az eljárást Andrij Sztecenko, a Dnyipro Dnyipropetrovszk klubigazgatója kezdeményezte azzal az indokkal, hogy a bajnokság nem felel meg a hatályban lévő ukrán törvényeknek. Végül ebből se lett semmi.

A 2009-es év talán legnagyobb ukrán sikere, hogy a már biztos rendező Kijev után Harkivot, Lemberget és Donecket is hivatalos helyszínné nyilvánította a 2012-es, ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra a kontinentális labdarúgó szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága. "Elégedetten jelenthetem be, hogy az ukrán kormány jelentős erőfeszítéseinek köszönhetően mind a négy ukrán város zöld utat kapott. Természetesen még további komoly fejlesztéseket kell végrehajtani, de maximális bizalommal vagyunk Ukrajna és Lengyelország iránt" – mondta Michel Platini, az UEFA elnöke. December közepén Kijevben pedig az Eb szervezői bemutatták az esemény logóját és mottóját.

Sz. S.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó