2010. január 9., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 191. (864.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kulcslyuk
"Igaz barátra mindenkinek szüksége van"

A rovat vendége ezúttal Szajkó Károly, Visk polgármestere.

– Hogyan lett a pedagógusból asztalos?

– Egyszerű magyarázata van: a műhelyben nőttem fel, mivel édesapám és nagyapám is asztalos volt. Úgymond rámragadt a szakma. Mindig kaptam a koromnak megfelelő munkát. Az első, amit meg kellett tanulnom, a facsapok készítése volt. Annak idején ezzel állították össze az ablakokat, ajtókat. Majd fokozatosan egyre bonyolultabb feladatokat bíztak rám. Mire elvégeztem a középiskolát, segéd szinten már a szakmát is elsajátítottam. Az egyetemi évek alatt ugyan nem volt alkalmam tovább űzni e mesterséget, és megkopott a tudásom is. Hazatérve tanítottam, ezzel párhuzamosan edzősködtem. Közben építkezésbe kezdtem. Viszont nagyon drága volt az asztalosmunka, ezért felidéztem a régen tanultakat. Nos, a házam nyílászáróit már magam készítettem. Azokban az években a tanári fizetésből lehetetlen volt megélni, eltartani a családot. Az ajtó, ablak viszont keresett áru volt, így nem sokat gondolkodtam, felcsaptam asztalosnak. Egészen a műhelyvezetőségig vittem. 2006 márciusában pedig polgármesternek választottak.

– Még ma is fúr-farag?

– Nagyon ritkán. Alig tudom teendőimet belezsúfolni a nap 24 órájába. Gyakran mondogatom, hogy majd egyszer, csak úgy, kedvtelésből, újra barkácsolni fogok.

– A sporthoz és a focihoz is hűtlen lett?

– Arra mindig szakítok időt. A helyi labdarúgóklub elnöke, a megyei klubelnökök tanácsának alelnöke vagyok és a megyei labdarúgó szövetség munkájában is részt veszek. Ha csak tehetem, edzéseket is vezetek. A fiam után, a másodikos unokámnak is én tanítottam meg a futball alapjait. Most már úgy látom, megállja helyét a pályán.

– Szigorú vele?

– Nem tudok az lenni, és ezzel ő is tisztában van, ezért hozzám fordul védelemért, ha a szülei megdorgálják.

– Hány gyereke van?

– Kettő. A lányom francia–angol szakos tanár, a fiam Ungváron dolgozik az állami beruházási és innovációs ügynökségnél. Egyébként ő is focizik.

– Melyikükben látja egykori önmagát?

– Talán a lányom az, aki az akaratosságomból, a céltudatosságomból nagyobb adagot örökölt.

– A felesége?

– Ő szintén pedagógus, matematikát tanít a helyi iskolában.

– Nem kifogásolja, hogy ön gyakran a hét végét is munkával tölti?

– A több mint harminc együtt töltött év alatt volt ideje megszokni. Amikor aktívan edzősködtem, ritka volt az olyan hét vége, amit a családdal tölthettem. Régen elkísért a meccsekre, de az utóbbi években már nem jön velem.

– A zöld szemű szörny sosem ütötte fel fejét önök között?

– Amikor az ember fiatal, szerintem természetes, hogy a féltékenység érzése is jelen van. Ám idővel az ember megtanulja ezt az érzést kezelni, és persze megbízni a másikban.

– Mennyire fontos a barátság?

– Igaz barátra mindenkinek szüksége van.

– Befolyásolja életét a pénz?

– Természetesen jó ha van, főleg mikor az unoka óhaját, sóhaját teljesíteni tudom. A munkám során azonban nagyon sok valóban jómódú emberrel találkozom, akik nem tudják élvezni a gazdagságukat, csak a pénz hajszolása lebeg a szemük előtt.

– Sportemberként hogyan tartja formában magát?

– A félórás reggeli torna csak ritkán marad el, néha beiktatunk egy rövid teniszezést és focit az unokával. Az étkezéssel nem ilyen egyszerű a helyzetem. Nehezen tudok ellenállni a finomságoknak. Ám az utóbbi időben kemény fogyókúrába kezdtem, eddig hősiesen állom a megpróbáltatásokat. Leadtam tíz kilót, remélem sikerül megtartanom a mostani súlyomat.

– Babonás?

– Egy kicsit. A fekete macska nem ijeszt meg, de a teli vödröt jó ómennek tartom. A horoszkópomat is elolvasom, és, ha tetszik, igyekszem a szerint irányítani a dolgaimat.

– Ha azzal foglalkozhatna, amit a legjobban szeret, mi mellett döntene?

– Egy komoly csapatnál néhány évet szívesen edzősködnék, és a horgászás, gombászás sem maradna ki, mert erre sosem jutott időm.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó