2010. január 9., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 191. (864.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A rendőrfőnök optimista

Hagyományos újévi sajtótájékoztatóján annak ellenére nevezte eredményesnek beosztottjai munkáját Pavlo Kononenko, Kárpátalja rendőrfőkapitánya, hogy az elmúlt évhez képest 17 százalékkal nőtt a bűncselekmények, azon belül pedig 27,6 százalékkal a súlyos esetek száma.

A helyzet romlása az ország más régióihoz képest nem jelentős, indokolta kedvező véleményét a rendőr-vezérőrnagy. Vidékünkön ugyanis 42 bűncselekmény jut tízezer lakosra, ami Ukrajnában a legjobb mutató. A statisztikai adatok módosulásához hozzájárult, hogy 900 hrivnyáról 65 hrivnyára mérsékelték a büntetőjogi eljárást magával vonó anyagi károkozás összegét.

A rendőri munka javulásának egyik fontos mércéje a bírósághoz továbbított ügyek száma. Kononenko szerint e téren is jól teljesítettek: 3884 ügyet adtak át az igazságszolgáltatásnak, ami közel 8 százalékkal múlja felül a 2008-as adatot. E tekintetben csak két megye előz meg minket. Más kérdés, hogy számos esetben nevetségesen enyhe büntetéseket rónak ki a bírák. Azokat a huligánokat például, akik Volócon dorongokkal félholtra verték az intézkedő rendőrt, felmentették a vádak alól.

Örvendetes tény, hogy javult a nyomozók teljesítménye. A rendőrfőnök elmondta, hogy az előző évi 1069-cel szemben 2009-ben 1186 súlyos esetet oldottak meg. Elfogták valamennyi erőszakos nemi közösülés elkövetőit. A 32 szándékos emberölés közül háromnak nincsenek meg a tettesei.

Egy técsői járási bűnüggyel kapcsolatban a vezérőrnagy elmondása szerint sötétben tapogatóznak, mert nincs indíték. A hegyvidéki faluban élt áldozat egyszerű és csendes életvitelű volt, soha senkinek nem ártott. Gyilkosa mégis embertelen kegyetlenséggel végzett vele.

Jelentősen, mintegy 56 százalékkal nőtt a fegyveres rablások száma. Az elkövetők 95 százalékát sikerült elfogni. Kirívó esetként említette a főkapitány a Kövesligeten (Dragovo) történteket, ahol három álarcot viselő fegyveres hatolt be egy vállalkozó családi házába. A lakásban tartózkodottakat megverték és gúzsba kötötték. Fegyverrel fenyegetőzve pénzt követeltek. Végül hat maroktelefont zsákmányolva elhagyták a helyszínt. A rendőrök letartóztatták a bűntett gyanúsítottait.

Még mindig jelentős a lakosságnál lévő illegális arzenál. Erre utal, hogy a múlt évben az önkéntes beszolgáltatási akciók ellenére is 223 alkalommal bukkantak törvénytelenül birtokolt fegyverekre, lőszerekre. Az elkobzottak között volt 36 vontcsövű karabély, 24 lefűrészelt csövű vadászpuska, 5 kézigránát, 3 taposóakna, 7 pokolgép, 10 kilogramm robbanószer, 4250 éleslőszer és 103 szálfegyver.

Komoly fogásokat könyvelhettek el 2009-ben a rendőrség kábítószer-ellenes osztályának munkatársai. A felderített 372 esetből 223 bizonyult rendkívül súlyosnak. A drogterjesztőktől fél tonna tiltott szert koboztak el, közte 276 kilogramm mákszalmát, 60 kg marihuánát és több ezer darab tabletta kiszerelésű szintetikus készítményt. A kábítószerekkel való visszaélés miatt 302 személy ellen indult bűnvádi eljárás. A legemlékezetesebb eset a nagydobronyi, ahol mintegy hat hektáros vadkenderültetvényt sikerült felszámolni.

Mindent egybevetve Pavlo Kononenko azt a következtetést vonta le, hogy Kárpátalján javult és kielégítő a közbiztonság. Az utcai garázda cselekmények száma például 229-ről 187-re csökkent. Közterületen mindössze négyen szenvedtek súlyos bántalmazást.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó