2010. január 9., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 191. (864.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Játszótér
Erőssége a szavalás, hobbija a versírás

Nincs is szebb a magyar nyelvnél, a magyar irodalomnál. Szívesen idézzük régebbi és kortárs költőink verseit, olvassuk novelláikat, regényeiket. Az ember szívét még nagyobb öröm tölti el, ha a szebbnél-szebb magyar költeményeket gyermekei tolmácsolásában hallhatja.

Majoros Alexandra Patrícia még csak elsős a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban, de már nagyon sok szavalóversenyen részt vett.

– Azelőtt a Kossuth Lajos Kö­zépiskolába jártam. Az osztálytársaim közül többen is felvételt nyertek a gimibe, ezért egy percre sem éreztem magam egyedül. Amúgy sem lett volna gond a beilleszkedéssel, hisz a tanárok és a kortársaim egyaránt kedvesen fogadtak.

Alexandra korához képest nagyon komoly kislány: nem veszi tréfára a tanulást. Elmondta, igyekezni kell, hiszen az új iskolában "logikásabban" tanítanak, sokkal több a program, a különböző verseny.

– Vettél már részt valamilyen tantárgyi megmérettetésen?

– Igen. A kedvenc tantárgyam a magyar irodalom, ezért sokszor veszek részt szavalóversenyeken. Imádok olvasni, különösképpen meséket, verseket. Egyik kedvenc költőm József Attila. Tetszik, hogy szépen ír a szabadságról, a magyarságról. Általában ilyen témájú költemények ragadnak meg. A vetélkedőkön szinte minden alkalommal az első három között végzek. A nemrégiben Vásárosnaményban megrendezett nemzetközi megmérettetésen a dobogó harmadik fokára állhattam. Egyébként ennek érdekes története van, hiszen azt hittük, hogy a rendezvény keretében író-olvasó találkozó lesz, és csak fel kell majd lépni egy verssel. Csak ott jöttünk rá, hogy versenyről van szó – meg is lepődtem egy kicsit –, ám így is sikerült kiharcolnom a harmadik helyet.

Alexandra szabadidejében olvas, sőt, ha ihletet kap, papírra veti gondolatait.

– Volt már rá példa, hogy verset írtam, de sajnos egyre kevesebb időm van erre. Még a négyes suliban a tanáraim is biztattak, mert állítólag van hozzá tehetségem. De amióta átjöttem a gimibe, sok a tanulnivaló.

Amikor ki akarok kapcsolódni, játszom a hároméves kishúgommal, Zsófival. Ő nagyon szeret babázni, én meg segítek neki az öltöztetésben stb. Kimegyünk az udvarra és a sétára a kiscicám, Gréta is elkísér bennünket...

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó