2010. január 9., szombat Országos közéleti lap VI. évfolyam, 191. (864.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Síelés helyett barangolás

Évszázados hagyomány, hogy a világ szinte minden országában vidáman, felszabadult ünnepléssel búcsúztatják az óévet, illetve köszöntik az újat. Így volt ez eddig szűkebb pátriánkban is, ám a mostani fiesta, a jelek szerint mintha visszafogottabbra sikeredett volna. Aminek csak egyrészt oka az enyhe időjárás, vagyis a hó hiánya, valójában a pénzügyi és gazdasági válság következménye.

Régebben a megye vendéglátóipari létesítményeiben a legtöbb jegy már elővételben elkelt, turistatelepeink és -szállóink zsúfolásig megteltek vendégekkel. Most olyan étterem is akadt, ahol egyáltalán nem, másutt pedig a szórakozni vágyókat csak több helyről összecsoportosítva tudtak kialakítani elfogadható számú újévezni kívánó társaságot.

– Sajnos még fél házunk sem volt – kaptuk a tájékoztatást a Duett szálloda és étterem ügyeletéről. – Már 2008-ban is érezhető volt a krízis hatása, 2009 viszont a teljes mélypont, ilyen kevés vendégünk létezésünk óta még egyetlenegyszer sem volt. Az okokat nemigen kell részleteznem, hiszen mindenki számára ismertek.

Érdeklődtünk a Nazdar, a Budapest, a Delfin, az Izumrud és a Glóbusz szállodákban-éttermekben is. A válaszok mindegyike hasonló vendég- és bevételhiányt konstatált.

Ungvár fiatalságának egy része a Színház téren, a város fenyőfájánál köszöntötte az újesztendőt, nem igazán önfeledten:

– Sokkal szórakoztatóbb és vidámabb programra számítottunk – nyilatkozta Okszana Bilak, az újévet köszöntők egyike. – Évek óta rendszeresen kijövünk ide, hogy mozogjunk, kikapcsolódjunk, pezsgőt bontsunk. Az elmúlt években sokkal nagyobb tömeg gyűlt össze és az újévköszöntő is vidámabb, felszabadultabb volt. Bármennyire is próbálják magyarázni a bizonyítványt az illetékesek, a gazdasági válság hatása érezhető, legalábbis én csak erre tudok gondolni.

Munkácson is a megszokottnál visszafogottabbra sikeredett az óév búcsúztatása. Nem tűnt igazán optimistának a hangulat. Az utcai programok fél sikert hoztak, sokan maradtak távol a rendezvényektől, a városlakók többsége otthon, családi körben köszöntötte az újévet.

Nagyrészt Beregszászra is ez volt jellemző. Bíró Tibor makkosjánosi vállalkozó tapasztalatai azonban némi optimizmusra is okot adnak:

– Az elmúlt rossz időszaknak, úgy tűnik, vége. Hála Istennek, szilveszterkor Makkosjánosiban telt ház volt mind a Találka étteremben, mind a Helikon szállodában. A nagy visszaesés után az ország távolabbi vidékeiről érkező turisták úgymond elkezdtek "mozogni", újra jönnek. Elsősorban a belső-ukrajnaiakról beszélhetünk, akik az ortodox karácsonyt is nálunk ünneplik. Reméljük, az elkövetkezőkben a külföldiek bizalmát is visszanyerjük, és ismét fellendül az ágazat – mondta el Bíró Tibor.

A máskor oly népszerű kárpátaljai turistatelepek bevételeit és az ott újévet köszönteni szándékozók hangulatát viszont jelentősen befolyásolta a szokatlanul enyhe időjárás.

Negyedik éve köszöntjük az újévet és az ortodox karácsonyt a Kárpátokban – mondta el tudósítónknak a Kijevből érkezett Vaszil Szavcsenko. – A Szinevéri-tó környéke csodálatos, kedveljük a kárpátaljai hagyományokat és a vidéki konyha ízeit, csak az időjárás bánt velünk mostohán, mert alig van hó, így a síelés helyett csak barangolni tudtunk a latyakos hegyi ösvényeken.

Rahó környékén az előző évinél kevesebb vendég töltötte a szilvesztert.

– Elemzésre vár, hogy a még mindig tomboló gazdasági és pénzügyi válság vagy a kedvezőtlen időjárás okozta-e a nagyobb bevételkiesést – gondolkodott el a történteken Popovics Péter, az Európa Hotel igazgatója. – Az viszont tény, hogy jóval kevesebben jöttek el, mint egy éve. Bukovén folyamatosan üzemeltek a hóágyúk, ám a kényszermegoldás nem igazán bizonyult turistavonzónak.

Az újévet e vidéken töltő turisták elsősorban Kijevből, Doneckből, Odesszából, Harkivból és Dnyipropetrovszkból érkeztek. Egy-egy belarusz és moldáviai csoportot nem számítva a külföldi vendégek elkerülték Kárpátalját. Az ortodox karácsonyra pedig szinte senki sem maradt. Turistatelepeinken fellendülésre legfeljebb februárban számíthatunk, nyilatkozták a szakemberek, de csak abban az esetben, ha igazi lesz a tél.

Az enyhe időjáráson kívül a jelek szerint az árak is megtették negatív hatásukat, hiszen egy háromtagú családnak legalább ötezer hrivnyájába került egy kárpátaljai kiruccanás. A szobaárak félpanzióval a turistatelepeken napi ötszáz és ezerhétszáz, magánházaknál pedig kétszázötven és hétszáz hrivnya között mozogtak.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó