2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vihar a himnusz körül

Kemény vitákat, szélsőséges indulatokat váltott ki egyes társadalmi és politikai csoportosulások körében a megyei tanács legutóbbi plenáris ülésén született döntés, amellyel elfogadták Kárpátalja régi-új himnuszát.

Már a vidék zászlajának elfogadása sem ment zökkenőmentesen, hisz sokan amellett kardoskodtak, hogy e szimbolikának tükröznie kell a vidék történelmi múltját, az itt élő nemzetiségek érzületvilágát. Végül elvetve és leszavazva Jevhen Zsupan javaslatát a ruszin lobogó hivatalossá tételéről, az állami lobogó színeivel megegyező változatot fogadta el a képviselői testület. Ugyanezen a fórumon döntöttek a megye himnuszáról is.

Létrejött egy bizottság, melynek elnöke Brenzovics László, a megyei tanács alelnöke lett. E szerv hivatott kiválasztani a legmegfelelőbb szöveget és zenét. A bizottság mintegy száz pályázat közül válogathatott. Úgy tűnt, hogy megegyeztek: Vaszil Hrendzsa-Donszkij "Tobi ridnij kraju" (Neked, szülőföldem) című verse lesz a befutó. A megyei tanács 26. ülésszakán azonban nem tűzték napirendre a himnusz kérdését arra hivatkozva, hogy csiszolni kell a szövegén.

A legutóbbi plenáris ülésen egy váratlan fordulattal került terítékre a himnusz ügye. Jevhen Zsupan képviselő javasolta, vegyék fel a napirendi pontok közé a kérdést. Indítványozta továbbá, hogy vidékünk himnuszának Olekszandr Duhnovics "Kárpátaljai ruszinok" című versét fogadják el, mely a múlt század elején már betöltötte ezt a funkciót. A testület 79 jelen lévő tagjából 46 igennel szavazott.

Ebből támadt a vihar, mellyel kapcsolatban Jevhen Zsupan a következőket mondta el lapunknak:

– Nem történt rendkívüli, csak győzött a történelmi igazság. Ez a vers ugyanis történelmi. Akkor volt a vidék hivatalos himnusza, amikor Csehszlovákiához tartoztunk. És minden olyan rendezvényen elhangzott, ahol eljátszották a csehszlovák himnuszt. Akkor sem lett betiltva, amikor a magyar honvédek visszafoglalták a vidéket. Most sokan szeparatizmussal vádolnak, de ezt már megszokhattuk. Mindig ez van, ha megpróbálunk visszanyúlni a gyökereinkhez.

Teljesen ellentétes véleményen van a szélsőséges nacionalista megnyilvánulásairól közismert Volodimir Pipas, aki a nemmel szavazó képviselők egyike volt. A Sevcsenko Proszvita ukrán egyesület megyei szervezetének elnöke a szeparatizmus újjáéledését látja a döntésben:

– Veszélyes vizekre evezett a megyei tanács, amikor a szeparatista törekvéseket támogatja. Nem nehéz megjósolni, mi lesz a folytatásban. Ezek után már az sem lepne meg, ha a következő ülésszakon az Ukrán Alkotmány átírására tennének javaslatot képviselőtársaim.

Éles kirohanást intézett a Legfelső Tanácsban a megyei tanács döntése ellen Vjacseszlav Kirilenko, az Ukrajnáért Párt vezetője, aki szerint az üggyel az elnöknek kellene foglalkoznia. Sőt, az SZBU bevonását is kívánatosnak tartja, mert az az egész ukrán állam destabilizálását idézheti elő. Kirilenko úgy véli, fura döntést hozott a megyei tanács, amivel a politikai ruszinság prókátorává vált.

Nemtetszését fejezte ki a himnusszal kapcsolatban a Rahói Járási Tanács is, mely Oroszország kezét véli a háttérben és attól tart, hogy ezzel elindul egy folyamat, mely Kárpátalja Ukrajnától való elszakadásához vezethet. Ezért a testület követeli a döntés felülbírálását és az állambiztonsági szervek közbelépését.

Ungváron a Szvoboda szélsőséges nacionalista párt rendezett tiltakozó megmozdulást a megyeháza előtt. A demonstráció szervezői petíciót nyújtottak át, melyben követelik a döntés visszavonását, a ruszin szervezetek támogatásának azonnali beszüntetését. Ellenkező esetben további tömegrendezvényekkel fenyegetőznek.

A megyei tanács elnöke kategorikusan elutasítja a szeparatista vádakat. Mint azt a sajtó munkatársai előtt elmondta, a képviselők felesküdtek az országhoz és a szülőföldjükhöz való hűségre és ennek már számtalan tanúbizonyságát adták. Ugyanakkor Mihajlo Kicskovszkij megjegyezte:

– Bonyolítja a helyzetet, hogy az egyik igennel szavazott képviselő másnap odajött hozzám, és bejelentette, hogy visszavonja a voksát. A rendvédelmi szervektől pedig olyan hivatalos információt kaptam, mely szerint illetéktelenek nyomták meg a szavazókészülékek gombjait. Ezért a megyei tanács elnöksége úgy döntött, a következő ülésszakon újra napirendre tűzzük a kérdést.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó