2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan védjük háziállatainkat télen?

Akárcsak a többi négylábú kedvencnek, a téli hónapokban a lovaknak és a póniknak is szükségük van fedett helyre, friss vízre, takaróra és extra élelemre. Az istálló a téli hónapokban ne legyen huzatos és a tetőzete se ázzon be. Gondoskodjunk a megfelelő szigetelésről.

Amennyiben kerti tóval rendelkezünk, bizonyosodjunk meg róla minden nap, hogy nem fagyott-e be. Ha befagyott, semmiképpen ne próbáljunk léket ütni rajta, mert megsérülhetnek az ott élő állatok. Forró vizes serpenyővel vagy más hasonló fémeszközzel könnyen megolvaszthatjuk a jeget, de vásárolhatunk is erre szolgáló tárgyakat, melyekkel állandó légző lyuk biztosítható, amire a vízi állatoknak szükségük van.

A madarak különösen télen nehezen jutnak táplálékhoz. Készíthetünk madáretetőt a kicsi és nagyobb szárnyasoknak, mindegyiknek a saját méretéhez igazítva, nehogy a mohó nagyobb állatok elegyék a kicsik elől az élelmet.

Aggathatunk a fákra szalonnabőrt vagy szalonnadarabot olyan helyre, ahol egy alatta lévő ágon könnyedén megkapaszkodhatnak a csipegető madarak. Rakhatunk ki reszelt sajtot, madáreleséget, süteménymorzsát vagy magokat a kis szárnyasoknak, amelyek megszínesítik majd jelenlétükkel a kopár, havas kertet.

Tegyünk ki nekik rendszeresen friss vizet is és gondoskodjunk arról, hogy sose legyen befagyva az itató. Az etetőket, itatókat, madárfürdőket hetente tisztítsuk ki, hogy megakadályozzuk a betegségek terjedését.

A sünök novembertől márciusig téli álmot alszanak. Tartsunk fent számukra egy megfelelő kis téli zugot, ahol magasan hagyjuk az aljnövényzetet, nem vágjuk le a füvet, és nem takarítjuk el a lehullott leveleket. Ha tűzrakó- vagy grillező hely van a kertben, mielőtt tüzet gyújtanánk, bizonyosodjunk meg arról, nem vackolódott-e el benne télire valamilyen kisállat.

Ha bármikor átfagyott, didergő vagy beteg állatot találunk az utcán, semmiképpen ne hagyjuk ott. Vigyük meleg helyre és gondoskodjunk állatorvosi ellátásáról. Ha tehetjük, tegyünk ki a kóbor állatoknak egy-egy tál meleg ételt, hogy könnyebben átvészelhessék a számukra nehéz időszakot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó