2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Egyedül indul az MKP

Csaknem száz százalék, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) egyedül indul a jövő évi parlamenti választásokon, közölte a TASR szlovák hírügynökségnek adott interjúban Csáky Pál, a szlovákiai magyar párt elnöke. Az MKP elnöke hozzátette: a döntést a párt országos tanácsának kell meghoznia, amely várhatóan 2010 március elején tárgyalja a kérdést. Csáky meg van győződve arról, hogy egyes közvélemény-kutatások ellenére, amelyek szerint pártja a parlamenti küszöb közvetlen közelében áll, az MKP bejut a parlamentbe. Szerinte a párt támogatottságának felmérésére a legjobb eszköz a három idei szlovákiai választás. "Mindháromban a vártnál jobban végeztünk, ezért mondom, hogy fenntartással kell fogadni a közvélemény-kutatásokat" – tette hozzá.

Kezdődhet a határ lebontása

Az adminisztratív korlátok lebontása után a fizikai akadályok következnek; fontos kérdés, hogy hány darab és milyen áteresztő képességű határátkelőhely üzemel Magyarország és Szerbia között – jelentette ki Balázs Péter magyar külügyminiszter a röszkei határátkelőhelyen, a szerb állampolgárok vízummentességének bevezetése alkalmából kollégájával, Vuk Jeremiccsel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón. Közös szándék a határátlépési kapacitás növelése, az, hogy minél több helyen lehessen átkelni a magyar–szerb határon. A határátkelőhelyek ügyében létrejött szerb–magyar vegyes bizottság sürgősen összeül, és megvizsgál minden praktikus megoldást.

Balázs Péter hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország nem csak támogatója, hanem aktív szószólója lesz Szerbia európai integrációjának.

Kelemen: a magyarság érdekeit szolgálja

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L) oldalán vállalt kormányzás a romániai magyar közösség érdekeit szolgálja, jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke. A politikus elmondta: értetlenül áll Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének a kijelentése előtt, miszerint az RMDSZ kiszolgáltatja az erdélyi magyarokat a román nacionalista párt-, illetve nagypolitikának. Az RMDSZ ugyanis azzal a Traian Basescu román államfővel kötött szövetséget, akinek az újraválasztását Tőkés is támogatta, ráadásul a Basescut támogató PD-L tagja az Európai Néppártnak (EPP), akárcsak az RMDSZ és Tőkés is.

Bajban a Komáromi Jókai Színház

A fenntartó, a Nyitra Megyei Közgyűlés márciusban 15 százalékkal csökkentette a Komáromi Jókai Színház működési költségeit. A megvonást most újabb 37 százalékos szűkítés követte. A színház vezetősége kizárja, hogy a közgyűlés döntésének hátterében politikai okok húzódnának, ugyanis ez a költségmegvonás minden megyei fenntartású kulturális intézményt azonos mértékben érint.

A Felvidék patinás magyar színházának az eddigi évi 386 ezer euró helyett már csak 220 ezer áll rendelkezésére. Belső intézkedéseket kell hozni ahhoz, hogy a 2010-es évet valamilyen formában túlélje. Annyi már most teljesen bizonyos, hogy a tavaszra tervezett három bemutató közül egy elmarad.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó