2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Most gyógyíthatók a szárazság okozta károk

A karácsonyi időjárás több helyen országos melegrekordokat döntött. Bár az utóbbi napokban kissé hidegebbre fordult az idő, ám addig, míg a hőmérő higanyszála nem süllyed a nulla fok alá, sok mindent elvégezhetünk a kertünkben, amiket eddig elmulasztottunk. Hogy miket, arról Parászka Györggyel, vidékünk egyik legismertebb gyümölcs- és szőlőtermesztőjével beszélgettünk a beregszászi járási Benében.

– Mivel mostanában más teendőnk nem nagyon van, vizsgáljuk meg alaposan, milyen károkat okozott gyümölcsfáinkban és szőlőültetvényeinkben a mögöttünk hagyott, mindenképpen különlegesnek mondható nyár.

– Mitől volt különleges?

– Kis túlzással élve, lassan afrikaivá válik az időjárásunk. Amennyiben a korábbi években az esős és napos időszakok egyenletesen váltották egymást, a globális felmelegedésnek köszönhetően mostanában van egy hatalmas száraz rész, amit az itteni növényzet még nem szokott meg.

– Milyen károk keletkezhetnek, és mit tehetünk ellene?

– Nemcsak a szárazság okoz bajt, hanem az azt követő hosszadalmas esőzés is, amelynek következtében különböző gombásodások jelennek meg a gyümölcsfákon, amit célszerű éppen ezekben a hetekben lemosó szerrel kezelni. Az előttünk álló, esetlegesen enyhe tél folyamán ugyanis a paraziták tovább szaporodhatnak és tavasszal vagy a következő nyár folyamán komoly fertőzést okozhatnak. A jó gazda meggyőződése, hogy a betegséget fontosabb megelőzni, mint gyógyítani, mert akkor már késő lehet.

– Milyen szereket használjunk e művelethez?

– A szőlőn késő ősszel megjelent fertőzésre nevikénes lemosó permetezést ajánlok, a gyümölcsfákat pedig két és fél, három százalékos bordói lével kezelhetjük. Mindkettő igen hatékony, sőt, az utóbbiak esetében ezzel a gyümölcstermés csonthéjképződéséhez elengedhetetlen meszet is pótolni tudjuk.

– Milyen munkákat végezhetünk el még ebben a hónapban?

– Amennyiben még enyhe az idő, most telepítsünk szőlőoltványokat és facsemetéket. A nedves, laza talajba könnyű gödröket vájni. Mindenképpen használjunk istálló- vagy műtrágyát az ültetésnél, ami jelentősen meggyorsítja a csemetefák és oltványok növekedését. Viszont mellőzzük az öntözésüket, hiszen komolyabb lehűlés esetén kifagyhatnak. Remélhetőleg ilyen szempontból a hólé megteszi majd jótékony hatását, meglazítja és kellő mennyiségű nedvességgel is ellátja a gyökérzónában lévő talajréteget. Lehetőleg fagytűrő szőlőfajtákat telepítsünk, olyanokat, amelyek a tizennyolc fokos fagyot is kibírják. A már termő kényesebb fajták tőkéit pedig takarjuk be földdel, amit csak tavasszal, a melegebb napok beálltakor nyissunk ki. A művelet elvégzése előtt tegyünk a földréteg alá valamilyen rágcsáló elleni szert, mert a mezei egerek meleget és táplálékot keresve beköltöznek a tőkék mellé, és bizony megrágják, tönkreteszik azokat.

– Mire ügyeljünk faültetéskor?

– Csak fajtatiszta és vírusmentes facsemetéket vásároljunk és ültessünk. Mindenképpen vizsgáljuk át a gyökérzetüket, mert gombásodás és rákos elváltozások, amelyek gumók formájában jelennek meg, is lehetnek rajtuk, s így elfertőzhetjük a már meglévő gyümölcsfáinkat is. Az ilyen egyedeket ne vegyük meg, vagy, ha már megvettük, azonnal selejtezzük ki. A legjobban akkor járunk, ha valamelyik megbízható oltványiskolát keressük fel. Igaz, kevés van belőlük Kárpátalján, ám megszabadítanak a fölösleges bosszankodástól. Én az Ungvár melletti őrdarmai Holland Plant neveldét ajánlanám, ahol valóban kitűnő minőségű facsemetéket lehet kapni. Környékünk magángazdái is eléggé megbízhatóak ilyen szempontból. Piacon azonban sohase vásároljunk, mert az egyszerűen zsákbamacska.

– Hogyan védjük fáinkat a tél többi hónapjaiban?

– Arra már ősapáink is rájöttek, hogy a fák törzsét le kell meszelni. Nemcsak azért, hogy azzal útját álljuk a kártevőknek, hanem azért is, mert a mész visszaveri a napfényt, miáltal a törzs mindkét oldalán egyforma marad a fa kérgének hőmérséklete, és ennek következtében nem repedezik meg, ami fontos szerepet játszik a megfelelő tápanyagellátásban. Emellett védekezzünk a nyulak és őzek ellen, mert az ősszel lehullott lomb odacsalogatja őket és azzal együtt a fiatal fák törzsét is megrágják. Bármilyen anyaggal betekerhetjük a fatörzset. A legjobb és legegyszerűbb a papír cementes zsák, mert a vadakat borzasztóan irritálja, amikor ropog a foguk alatt.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó