2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kockázat és felelősség

Az országban több millió hrivnya vált köddé a gazdasági és pénzügyi válság következtében. Ám a fejekben talán ennél is nagyobb kár keletkezett.

Hogyan is várhatnánk lényeges változásokat, javulásokat, eredményeket, ha mindig minden meglévő helyzetet igyekszünk védeni és fenntartani?

A legérzékenyebb ponton, a pénzintézeteknél nem történt felelősségre vonás, mindenkit minden alól felmentettek, mert kimagyarázta magát.

Többek szerint a krízis igazi veszélye azonban mégis az, hogy a piacgazdaság működésének alapvető mechanizmusa, magatartásnormái kérdőjeleződnek meg.

Vajon mi a véleménye annak a honpolgárnak, aki a takarékosságra intő szólamokat megfogadva félretette pénzét a nehezebb napokra?

A kormánynak persze jó oka van arra, hogy ne hagyja magára az adósokat, mert a hitelek teljes bedőlése a vétlen ügyfeleket sújtaná magasabb kamatok, elutasított hitelkérelmek formájában.

A korábbi években a mifelénk is igen jól kereső bankok a jelenlegi rendfinanszírozási nehézségek miatt most tetemes közpénzt próbálnak összekaparni hitelezésük fenntartására. A kockázatot viszont a veszteséggel együtt az adófizetők viselik, amely a piacgazdaság alapértékeibe vetett hitet nullázza le.

További olajat önthetnek a tűzre bizonyos vezetők luxuskiadásairól érkező hírek, amelyek nemcsak a közvélemény, hanem a betétesek bénító élményét is fokozza.

Ezek a jelenségek komoly károkat okoznak a piacgazdaságnak, ami azért különösen veszélyes, mert sokan már a gyermeket is kiöntenék a fürdővízzel együtt, és a kapitalizmus létjogosultságát kérdőjelezik meg.

Holott látni kell, hogy a mostani gondok nem a rendszer alapjaira vezethetők vissza, hanem a szabályozásra. Vezetőinknek éppen ezért azon kellene fáradozniuk, hogy visszaállítsák a tisztességes verseny feltételeit, ahol a felelősség, a kockázatvállalás és a teljesítmény nem üres szavak csupán. Ha az ellenkezőjét teszik, továbbra is maguk alatt vágják majd a fát.

Nigriny Szabolcs

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó