2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nordic walking

A nordic walking, magyarul északi gyaloglás vagy síjárás, egy hasonló nevű helsinki parkról kapta a nevét, mivel ott tűntek fel e sportág első képviselői. Lényege, hogy speciális botok és egy különleges gyaloglótechnika segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejlesszük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat, ne csak lábunkat terheljük, hanem felsőtestünket is megmozgassuk.

A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már a múlt század harmincas éveiben elterjedt. A sportág kedvelői szerint a szabadban, kellemes környezetben, jó levegőn érdemes sígyalogolni, mert így fokozatosan érvényesül stresszcsökkentő hatása.

A kilencvenes évek elejére tökéletesítették és kifejlesztették a ma is használatos markolatrendszereket és botokat, így már ez is segíti a nordic walking terjedését. A kiegészítő edzésből egy külön sportággá nőtte ki magát, amelynek szabályait elsőként 1997-ben ismertették meg a szélesebb publikummal. A felmérések szerint öt év múltán már több mint egymillióan űzték ezt a sportágat. Skandinávia után elérte Amerika és Japán mellett Nyugat-, és Közép-Európát is, és jó úton halad, hogy az egyik legnépszerűbb tömegsporttá váljon.

2001-ben megalakult a sportág nemzetközi szervezete, a Nordic Walking Szövetség, melynek célja a legmodernebb egészségügyi és tréning-vonatkozások folyamatos figyelemmel követése, a technikai fejlesztések bemutatása és a síjárás népszerűsítésének és további elterjedésének ösztönzése.

A nordic walking egyesíti a sígyaloglás és a sífutás előnyeit. A botok használata révén a sportoló hosszabbakat lép, miközben a kezek és a lábak természetes, a járáshoz szükséges ellentétes mozgása megmarad. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak.

A síjárás hivatalos sportággá válásának alig több mint tíz éve alatt kinőtt a gyermekkorból, önállóvá vált. Huszonötféle technikájával egyesíti a sífutás lépéstechnikáit, különböző ugrótechnikákat, a futás és a fitness elemeit és így teljes körűen biztosítja a széles tömegek edzésigényét.

A nordic walking technikák szinte mindegyike a sífutás egyes elemeinek szárazföldi testvére. Ezek a technikák a fejlődés során alkalmazkodtak a már megrövidült botokhoz, a nem sikló, hó nélküli talajhoz és a modern fitness egészségügyi elvárásaihoz – ízületkímélés, nem túl megerőltető lépéshossz, egészséges pulzustartomány stb. – adaptálódva kivívták a világ elismerését.

A szépen, gördülékenyen kivitelezett nordic walking mozgás erősen hasonlít a sífutás ritmikus, harmonikus mozgására. A sportág elsajátításában nagy előnnyel indulnak azok a kezdők, akik régebben sífutók voltak, ami természetesen visszafelé is igaz, a nordic walkingosok gyors fejlődésre számíthatnak a sífutásban.

N. Sz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó