2009. december 29., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 188. (861.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kiléptek medrükből a folyók

A néhány napos kemény telet hirtelen felváltó tavaszias és esős időjárás következtében megáradtak vidékünk folyói. A hőmérséklet egyik napról a másikra mintegy harminc Celsius-fokot emelkedett, aminek eredményeképpen a hegyekben gyors olvadásnak indult a hóréteg, a Tisza több mellékfolyóján három-négy méteres árhullám képződött. Az áradat hét járásban okozott pánikot, jelentős anyagi kárt. Megyeszerte közel 200 porta került rövidebb-hosszabb időre víz alá.

A megyei katasztrófa-elhárítási főosztály sajtószolgálatának tájékoztatója szerint a legnagyobb veszély az Ilosvai és a Técsői járásban alakult ki. Előbbiben a Borzsa és a folyóba torkolló patakok Bilkén, Nagyrákócon, Ilosván és még több más településen portákat, lakóházakat öntöttek el. Ölyvösön (Vilhivka) egyméteres víz árasztott el húsz lakóházat. Háromból evakuálni kellett az ott élőket és állataikat. Az e szakaszt védő gát nem bizonyult elég magasnak, a Borzsa annak koronáján folyt át. A település közelében víz alá került a Munkács–Rohatin főút egy része, ezért azt lezárták a forgalom elől.

Lakóházak kerültek veszélybe a Técsői járásban is. Széleslonkán (Sirokij Luh) az utat mosta el mintegy nyolcvan méter hosszan az ár, elszakítva ezzel a külvilágtól a település harmincöt lakóházát. A medréből kilépett Talabor Verhnyij Roszul térségében több helyen elmosta a nemrég épült védőgátat és elöntött harminc portát.

A Nagyszőlősi járásban Nagykomját egy része került víz alá. A katasztrófa-elhárítók szivattyúi a hétfő délelőtti órákban is huszonhárom lakóháznál dolgoztak. Huszton nyolcvanöt portát öntött el a Husztec patak. Munkácson és Ungváron pincékből, mély fekvésű udvarokból kellett szivattyúzni a vizet.

A tájékoztató szerint a hétvégén levonult áradás huszonhárom lakóházban és egy iskolaépületben, mintegy négyszáz hektár termőföldön okozott károkat. Megrongálódott mintegy százhetven méter útszakasz és több mint száz méter védőgát.

A Munkács–Rohatin főúton és a külvilágtól elzárt települések felé sikerült helyreállítani a gépjárműforgalmat. Az árhullám levonulóban van. Csap térségében tegnap délelőtt 710 centiméteres vízállással tetőzött a Latorca. Ugyanitt tovább árad a Tisza.

Az árvízhelyzet szempontjából sajnos nem sok jóval kecsegtet az előrejelzés. A megyei meteorológiai központ tájékoztatója szerint további, helyenként tekintélyes mennyiségű esőzésre van kilátás.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó