2009. december 24., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 186.-187. (859.-860.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egészségtippek az ünnepekre

Az ünnepek ideje egyben gyakran a túlzások ideje is. Fontos, hogy betartsunk néhány alapszabályt ahhoz, hogy maradéktalanul jól érezzük magunkat. Nehogy az óvatlanság vagy a túlzott jókedv rosszul süljön el, és a sürgősségi osztályon kössünk ki. Íme néhány megszívlelendő jó tanács.

Evés

Válogassunk az ételek között, mert így könnyebben el tudjuk kerülni a pluszkilók okozta későbbi lelkifurdalást. Ne vesztegessük a kalóriákat holmi sült krumplira, ilyenkor úgyis egymást érik a vendégeskedések, családi, munkahelyi összejövetelek. Ilyenkor se az evés legyen azonban a legfontosabb. Ha édességet kapunk ajándékba, aminek tudjuk, hogy nem vagyunk képesek ellenállni, inkább ajándékozzuk tovább. A munkahelyünkre is sütemény helyett jobb, ha valami egészséges harapnivalót viszünk be. A jó közérzet kulcsa a mértékletesség.

Ivás

Minél kevesebb alkoholt fogyasszunk, ugyanis egyéb káros hatásai mellett az alkohol sok kalóriát is tartalmaz. Ne feledjük, hogy az alkohol megváltoztatja a gyógyszerek hatását, ez különösen igaz a nyugtatókra, altatókra és antidepresszánsokra. Az italozás a gyomor- és bélrendszert is megterhelheti.

Vezetés

Ha iszunk, ne üljünk a volán mögé, ez nem is kérdés. De nagyon fontos, hogy akkor se, ha álmosak, kimerültek vagyunk. Ha nem vagyunk képesek összpontosítani, gyakran kell pislognunk, ásítanunk, eltévesztjük a táblákat – ideje megállni pihenni vagy átadni a helyet a volánnál.

Testmozgás

Sok örömet ad a vidám, nem megterhelő testmozgás is. Tegyünk nagy sétákat a hóban, építsünk hóembert, szánkózzunk a gyerekekkel.

Hólapátolás

Szép a fehér karácsony, de sok veszélyt rejt magában. Az egyik kockázat, a szívinfarktus, a hólapátolással függ össze. Nem is hinnénk, hogy egy tízperces lapátolás annyi, mintha egy tonnát mozgatnánk meg. A különben egészséges, de ülő foglalkozást űző embernek, ha 10 percen át havat lapátol, a pulzusszáma akár 173-ra is felmehet, ez éppen annyi, mint az orvosi vizsgálat során a futópadon a maximum, csakhogy akkor szakember ellenőrzése alatt vagyunk! Kérjünk segítséget egy fiataltól, és ha mindenképpen magunknak kell elvégezni a munkát, inkább seperjünk, mint lapátoljunk, a jobb hőszabályozás érdekében pedig öltözzünk rétegesen, védjük a fejünket is.

Relaxálás

A nők az ünnepek előtt és alatt általában feszültebbek, mint a férfiak, az időhiány, a pénzhiány és az ajándékozás kényszere miatt. Sajnos, a legtöbb nő egészségére ártalmas módon vezeti le a stresszt: túl sokat eszik vagy iszik. Jó stresszoldó a jóga vagy a meditáció.

Ajándékozás

Az is csökkenti a stresszt, ha a gyerekeknek nem veszünk túl sok ajándékot. A játékboltok kifosztása helyett inkább üljünk le velük és beszélgessünk, játsszunk. Ezekre a pillanatokra jobban fog emlékezni, mint a legdrágább játékszerre.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó